Велики рат Први светски рат Србија у Великом рату

Анексиона криза

Анексиона криза (1908-1909) је  која је настала анексијом Босне и Херцеговине Аустроугарској. Анексија је извршена прогласом цара Франца Јозефа 5. октобра 1908. године. Као непосредан повод послужила јој Младотурска револуција и преврати у Цариграду, изведени у лето 1908.

Бугарска је прогласила независност  4. октобра 1908. , а већ следећег дана, 5. октобра Аустроугарска је објавила анексију Босне и Херцеговине. Што се тиче овог  догађаја , посредно или непосредно су биле укључене Руска Империја, Османско царство, Француска, Велика Британија, Италија, Краљевина Србија, Књажевина Црна Гора и Немачко царство.

Овим актом анексије, која је изведена без претходног споразума са великим силама, које су јој на Берлинском конгресу дале мандат за окупацију Босне и Херцеговине, Аустроугарска је извршила  повреду међународних уговора и изазвала велике протесте у Европи. Још већу тежину овом агресорском акту Аустроугарске даје и то  што је у исто време, и у споразуму са њом, Бугарска прогласила своју независност.

Анексиона криза

Грађани Сарајева читају проглас о анексији на истом месту на коме ће Принцип извршити атентат на Фединанда

У Будимпешти 11. октобра.  представници православних и муслиманских народних организација дали су  у изјаву да је „анексија извршена без питања и против воље становништва и упутили су посебну делегацију у европске престонице да ту изјаву стави до знања великим силама„, које нису реаговале на окупацију Босне и Херцеговине од стране Аустроугарске.

У Србији је анексија изазвала велико узбуђење, јер се осећало да се Аустрија тиме учвршћује пре свега војно, на Балкану. Такође ово је дубоко погађало националну будућност српства и Аустроугарске жеље да пресече све наде у будућност велике самосталне српске државе. Срби су се решили на крупне жртве; протестовали су у свим престоницама, спаљиване су заставе Аустроугарске. Срби су створили Народну одбрану са циљем да смири партијске страсти и прикупи добровољце за евентуалне борбе и рат, који је био очигледан оваквом агресивном политиком Аустроугарске, и образовали су 24. фебруара 1909. године.  концентрациону владу под председништвом Стојана Новаковића.

Западне силе Француска и Велика Британија противиле су се анексији, али нису биле спремне да ратују због ње.Русија, која је знала да ће до овог чина доћи (чак је преговарала с Аустроугарском око одређених компензација у своју корист), није ништа предузела.

Под притиском општег нерасположења у Европи, у жељи да спору одузме европски карактер, Аустрија је са Османским царством склопила споразум (26. фебруара), платила јој одштету од 2,5 милиона и почела припреме да силом угуши српске протесте. Српски влада је била принуђена да (31. марта 1909) да изјаву да анексија не погађа њене интересе и да ће на својој територији спречити деловање против Аустроугарске.

Анексијом Босне и Херцеговине српско питање добило је европски карактер, јер је у целом свету остао утисак да је Аустроугарска извела незаконити акт и да му је као праву аргументацију дала само силу. За Србију овај удар био је од користи: упозорио је на блиску опасност, ставио крупна национална питања изнад партијских, извео концентрацију народних снага и изазвао јачање национализма и националне солидарности.

Ова криза се сматра уводом у Први светски рат. Берлинским споразумом из априла 1909. ова криза се завршава.

6 Comments

  • I was wondering if you ever considered changing the layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

  • Really enjoyed this blog post, is there any way I can get an update sent in an email every time you publish a fresh article?

  • Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?

  • qPINkt Woman of Alien Perfect work you might have finished, this site is admittedly awesome with fantastic info. Time is God as way of maintaining everything from happening at once.

Leave a Comment