Велики рат

Аустроугарски ултиматум Краљевини Србији


Барон Гизл фон Гизлинген, посланик Аустро-Угарске у Београду
Др Лази Пачуу, вршиоцу дужности председника владе и министра иностраних послова

Београд, 10/23. јул 1914. године

Господине,
Част ми је, Екселенцијо, да Вам доставим приложену ноту коју сам примио од моје владе, упућену влади Краљевине Србије.
(Уручено лично у 6.00 часова поподне)

Текст Ноте:

Беч, 22. јула 1914. године
Екселенцијо, предаћете следећу Ноту Краљевској Влади у четвртак поподне, 23. јула:

Дана 31. марта 1909. године, посланик Краљевине Србије на Бечком Двору дао је, у име своје Владе, следећу изјаву Царској и Краљевској Влади:
„Србија признаје да њена права нису погођена стањем које је створено у Босни, и изјављује да ће се сходно томе прилагодити одлукама које постигну Силе у вези са чланом 25. Берлинског уговора. Прихватајући савет Великих Сила, Србија се обавезује да ће одустати од става протеста и противљења који је усвојила у погледу анексије од октобра прошле године, и надаље се обавезује да ће изменити тенденцију своје садашње политике према Аустро-Угарској, као и да ће односе са њом у будуће заснивати на пријатељству и добросуседству“.

Развој у последњих неколико година, а нарочито болни догађаји од 28. јуна, показали су да у Србији постоји субверзивни покрет, чији је циљ одвајање извесних делова територије од Аустроугарске Монархије. Тај покрет, који је настао пред очима српске Владе, касније је дошао до изражаја у низу покушаја атентата и у убиствима изван територије Краљевине.

Уместо да испуни званичне обавезе садржане у изјави од 31. марта 1909. године, Влада Краљевине Србије није учинила ништа да сузбије овај покрет. Толерисала је злочиначке активности разних савеза и удружења уперене против Монархије, неконтролисане изјаве у штампи, глорификацију починалаца атентата, учешће официра и званичника у субверзивним интригама; толерисала је нездраву пропаганду у јавној настави; и најзад, толерисала је сваку манифестацију која је могла да одведе народ Србије у мржњу према Монархији и непоштовање њених институција.

Ова толеранција за коју кривицу сноси Влада Краљевине Србије још увек је била очигледна у тренутку када су догађаји од двадесет-осмог јуна показали целом свету ужасне последице такве толеранције.

Из изјава и признања злочиначких починилаца атентата од двадесет-осмог јуна јасно произлази да је убиство у Сарајеву замишљено у Београду, да су убице добиле оружје и бомбе којима су их опремили српски официри и званичници који припадају Народној Одбрани и, коначно, да је слање злочинаца и њиховог оружја у Босну организаовано и извршено под руководством српских пограничних органа.

Резултати истраге више не дозвољавају Царској и Краљевској Влади да очува став стрпљиве толеранције који је годинама показивала према овој агитацији чији је центар у Београду и која се отуда шири на територије Монархије. Уместо тога, ови резултати намећу Царској и Краљевској Влади обавезу да стане на крај овим интригама које представљају сталну претњу миру у Монархији.

Да би се постигао овај циљ, Царска и Краљевска Влада сматра да је принуђена да од српске Владе захтева да јој пружи званично уверавање да ће осудити пропаганду уперену против Аустро-Угарске, односно, да осуди читав низ покушаја чији је крајњи циљ да се од Монархије одвоје територије које јој припадају; и да се обавеже да ће свим средствима која јој стоје на располагању сузбијати ову злочиначку и терористичку пропаганду. Да би овим уверавањима дала свечани карактер, Влада Краљевине Србије ће на првој страни свог служеног гласила од 26/13. јула објавити следећу изјаву:

– Влада Краљевине Србије осуђује пропаганду уперену против Аустро-Угарске, односно, читав низ покушаја чији је крајњи циљ да се од Монархије одвоје територије које јој припадају, и најискреније жали због ужасних последица тих злочиначких активности.

Влада Краљевине Србије изражава жаљење због тога што су српски официри и званичници учествовали у горе поменутој пропаганди и на тај начин довели у опасност пријатељске и добросуседске односе, за чије је неговање Краљевска Влада дала најсвечаније обећање у својим изјавама од 31. марта 1909. године.

Краљевска Влада, која не одобрава и одбацује сваку идеју и сваки покушај мешања у судбину становништва било којег дела Аустро-Угарске, сматра својом дужношћу да најенергичније скрене пажњу официрима, званичницима и целокупном становништву Краљевине на чињеницу да ће у будуће поступати с највећом строгошћу против таквих лица која буду окривљена за било које такве активности, за чије спречавање и сузбијање Влада неће штедети напора.“
На ову изјаву ће се истовремено скренути пажња и Краљевској војсци путем наредбе Његовог Величанства Краља, као и њеним објављивањем у службеном гласилу војске.

Влада Краљевине Србије ће надаље обећати следеће:

1. Да ће забранити сваку публикацију која распирује мржњу и непоштовање према Монархији, а чија је општа тенденција уперена против територијалног интегритета Монархије;

2. Да ће одмах распустити Народну Одбрану и конфисковати сва њена средства пропаганде, као и да ће на исти начин поступити против осталих савеза и удружења у Србији који се баве пропагандом против Аустро-Угарске; Краљевска влада ће предузети мере које су неопходне да би се обезбедило да распуштена удружења не буду у могућности да наставе своје активности под другим именом или у другим видовима;

3. Да без одлагања искључи из јавне наставе у Србији све што служи или би могло послужити потхрањивању пропаганде против Аустро-Угарске, било да је везано за наставно особље или за методе наставе;

4. Да уклони из војне или административне службе уопште све официре и службена лица која сносе кривицу за вођење пропаганде против Аустро-Угарске, а чија имена Царска и Краљевска Влада задржава право да саопшти Краљевској Влади приликом достављања материјалних доказа које сада поседује;

5. Да се сагласи да органи Царске и Краљевске Владе сарађују у Србији на сузбијању субверзивног покрета упереног против интегритета Монархије;

6. Да покрене судску истрагу против сваког учесника у завери од двадсет-осмог јуна који би могао бити пронађен на територији Србије; органи Царске и Краљевске Владе одређени у ову сврху учествоваће у поступцима који буду покренути у том циљу;

7. Да ће с највећом хитношћу ухапсити мајора Војислава Танкосића и неког Милана Цигановића, српског званичника, који су компромитовани резултатима истраге;

8. Да ће ефикасним мерама спречити учешће српских власти у кријумчарењу оружја и експлозива преко границе; да ће отпустити из службе и строго казнити припаднике Пограничне службе у Шапцу и Лозници који су помогли починиоцима злочина у Сарајеву да пређу границу;

9. Да ће дати објашњење Царској и Краљевској Влади које се односи на неоправдане изјаве високих српских функционера у Србији и иностранству, који, без обзира на свој службени положај, нису оклевали да се изразе на начин који је непријатељски према Аустро-Угарској након атентата од двадесет-осмог јуна;

10. Да без одлагања обавести Царску и Краљевску Владу о спровођењу мера предвиђених у напред наведеним тачкама.

Царска и Краљевска Влада очекује одговор Краљевске Владе до суботе, двадесет-петог јула, најкасније у 6.00 сати поподне.

Уз ову ноту приложен је подсетник који се односи на резултате истраге о Сарајеву, у мери у којој се они односе на званичнике чија су имена наведена у тачкама 7.и 8.(горе).

Подсетник:

Кривична истрага која је предузета у суду у Сарајеву против Гаврила Принципа и његових другова због убиства почињеног на дан 28. јуна ове године, укључујући и кривицу саучесника, довела је до сада до следећих закључака:

1. План да се убије надвојвода Франц Фердинанд за време његовог боравка у Сарајеву сковали су у Београду Гаврило Принцип, Недељко Чабриновић, извесни Милан Цигановић и Трифко Грабеж, уз помоћ мајора Воје Танкосића.

2. Шест бомби и четири пиштоља типа Браунинг, укључујући и муницију – које су злочинци употребили као оруђе – набавили су и дали Принципу, Чабриновићу и Грабежу у Београду извесни Милан Цигановић и мајор Воја Танкосић.

3. Бомбе су ручне гранате које потичу из складишта оружја српске војске у Крагујевцу.

4. Да би се обезбедио успех атентата, Цигановић је обучио Принципа, Чабриновића и Грабежа како се користе гранате а Принципу и Грабежу давао часове из гађања пиштољем типа Браунинг у шуми у близини стрелишта у Топчидеру.

5. Да би се Принципу, Чабриновићу и Грабежу омогућио прелаз преко босанско-херцеговачке границе као и да прокријумчаре оружје Цигановић је организовао читав тајни систем превоза. Улазак злочинаца и њхиовог оружја у Босну-Херцеговину омогућили су главни погранични званичници у Шапцу (Раде Поповић) и Лозници, као и царински службеник Будивој Грбић из Лознице, уз учешће више других лица.

Приликом предаје ове ноте, молим Вас, Екселенцијо, да усмено додате такође да – у случају да да се безусловно позитиван одговор Краљевске Владе не добије у међувремену – по истеку рока од 48 сати који се помиње у овој ноти, а који се рачуна од дана и сата када Ви то објавите, обавезни сте да напустите Царску и Краљевску амбасаду у Београду, заједно с својим особљем.


Текст преузет са веб сајта
РТС-а

60 Comments

 • I’ll right away grab your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please allow me recognise so that I may just subscribe. Thanks.

 • I got this site from my friend who shared with me concerning this web site and at the moment this time I am browsing this
  web page and reading very informative articles at this time.

 • I’ve been browsing on-line more than three hours these days, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty value enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content as
  you did, the web shall be a lot more helpful than ever before.

 • Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger,
  and I was curious about your situation; we have created some nice procedures and we are looking to trade methods with others, why not shoot me an email if interested.

 • Hello there! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking
  through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely happy I found it and
  I’ll be book-marking and checking back often!

 • Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog?

  My website is in the very same niche as yours and my users would
  truly benefit from a lot of the information you provide here.

  Please let me know if this alright with you. Many thanks!

 • Howdy! This blog post couldn’t be written much better! Looking
  through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I am going to forward this information to him.
  Fairly certain he’s going to have a good read. Thank you
  for sharing!

 • Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and
  tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a
  youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had
  to share it with someone!

 • Admiring the dedication you put into your website and detailed information you provide.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Great read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 • whoah this blog is excellent i like studying your articles.
  Stay up the good work! You recognize, many individuals are looking round for
  this info, you could help them greatly.

 • I used to be suggested this blog by way of my cousin.
  I am not certain whether or not this submit is written by way of
  him as no one else understand such distinctive approximately
  my problem. You’re wonderful! Thanks!

 • Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
  It will always be useful to read content from other authors and use something
  from their sites.

 • Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the
  video to make your point. You clearly know what youre talking about,
  why throw away your intelligence on just posting videos to
  your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 • Hi! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my good old
  room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 • Hi there everybody, here every one is sharing such
  familiarity, thus it’s pleasant to read this weblog, and I used to pay a quick visit this blog everyday.

 • If some one wishes to be updated with latest technologies afterward he must be pay a visit this
  web page and be up to date every day.

 • Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that „perfect balance“ between superb usability and visual appeal.
  I must say you’ve done a fantastic job with this. Additionally, the
  blog loads very quick for me on Safari. Excellent Blog!

 • I’m not sure why but this site is loading very slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a issue on my
  end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 • Hi there, I believe your website could possibly be having
  browser compatibility issues. When I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I simply wanted to give you a quick heads up!
  Apart from that, fantastic blog!

 • I’m very pleased to uncover this page. I want to to thank you for your time
  for this particularly wonderful read!! I definitely really liked every
  bit of it and I have you book marked to check out new stuff on your website.

 • Thank you for the auspicious writeup. It in reality was once a entertainment account
  it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

 • An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend
  who had been conducting a little research on this. And he in fact bought
  me dinner because I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time
  to talk about this matter here on your website.

 • My spouse and I stumbled over here from a different web address and thought I may as well check things
  out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to going over your web page yet again.

 • My family every time say that I am wasting my time here at web,
  but I know I am getting knowledge daily by reading thes pleasant posts.

 • It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will talk about this site with my Facebook group.
  Talk soon!

 • Good post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Kudos!

 • great issues altogether, you simply won a new reader.
  What might you recommend about your publish that you simply made a few days in the past?

  Any sure?

 • You actually make it seem so easy with your presentation but I find
  this topic to be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try to get the hang
  of it!

 • It is the best time to make some plans for the longer term and it’s
  time to be happy. I’ve read this publish and
  if I may just I want to recommend you few interesting issues or tips.

  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I desire to learn more issues about it!

 • My spouse and I absolutely love your blog and find
  nearly all of your post’s to be exactly what I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content to suit your needs?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on most of the subjects
  you write concerning here. Again, awesome web log!

 • After going over a handful of the articles on your
  web page, I seriously like your technique of blogging.
  I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back soon.
  Take a look at my web site too and let me know your
  opinion.

 • It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips.
  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 • I must thank you for the efforts you’ve put in penning this site.
  I’m hoping to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well.
  In fact, your creative writing abilities has motivated me
  to get my very own blog now 😉

Leave a Comment