Писали су о Србији у Великом Рату

Би-Би-Си: Ко је крив за Велики рат?


„Ко је главни кривац за Велики рат?“ – питање је око којег се „ломе академска копља“ и 100 година после, а британски Би-Би-Си преноси мишљења 10 европских историчара, у којима већина криви Немачку и Аустроугарску, али понеко и Русију, Француску, Британију и Србију.

Сер Макс Хејстингс верује да највећу одговорност сноси Немачка.

„Ниједна нација не заслужује да сноси сву одговорност за избијање рата, али Немачка, чини ми се, заслужује највише“, каже Хејстингс.

Према његовим речима, само је Немачка имала моћ да заустави „улазак у катастрофу“ у било којем тренутку јула 1914. повлачењем подршке Аустрији за напад на Србију.

Истичући да га „нису уверили аргументи“ против Србије, Хејстингс каже да не верује ни да је Русија желела европски рат те 1914. године, јер су руски лидери знали да би били у много јачој позицији за борбу две године касније, кад окончају програм наоружавања.

Професор историје на Кембриџу сер Ричард Џеј Еванс, међутим, уверен је да је Србија главни кривац.

„Србија је сносила највећу одговорност за избијање Првог светског рата. Српски национализам и експанзионизам били су најдубље реметилачке силе, а српска подршка терористима ‘Црне руке’ била је крајње неодговорна. Аустроугарска сноси мало мању одговорност због паничне и претеране реакције на убиство наследника хабзбуршког трона“, сматра овај историчар.

Према Евансовом мишљењу, Француска је истовремено охрабривала „агресију Русије према Аустроугарској и Немачкој“, док је Британија пропустила да посредује, као што је чинила током ранијих балканских криза, због страха од европских и светских амбиција Немачке.

Др Хедер Џонс главним кривцима сматра Аустроугарску, Немачку и Русију, чији су ратоборни политички и војни лидери изазвали Велики рат.

„Убиства личности ‘плаве крви’ била су прилично уобичајена пре 1914. и рат обично није био последица таквих догађаја. Али, аустроугарски војни соколови – главни кривци за конфликт – видели су сарајевско убиство надвојводе Франца Фердинанда и његове супруге, које је извршио босански Србин, као изговор да освоје и униште Србију, нестабилну суседну државу која је тежила да се прошири ван својих граница, на аустроугарске територије“, рекла је Џонсова.

Како је истакла, Србија, исцрпљена после два балканска рата 1912-13, у којима је играла главну улогу, није желела рат 1914. године.

Према њеним речима, „шири европски рат уследио је пошто су немачке политичке и војне личности подстицале свог савезника Аустроугарску да нападне Србију“, што је „узнемирило Русију, која је подржавала Србију, и која је ставила своју војску у борбени положај пре него што су исцрпене све могућности за постизање мира“.

Професор Џон Рол као кривце означава Немачку и Аустроугарску, наглашавајући да „Први светски није избио случајно нити зато што је заказала дипломатија“, већ „као резултат завере влада империјалистичких земаља Немачке и Аустроугарске, које су се надале да ће Британија остати изван сукоба“.

Рол, професор Универзитета у Сасексу, подсећа да је у том тренутку већ 25 година на трону у Немачкој био цар Вилхелм Други, аутократа који је био уверен да је „немачки бог“ и који је са двадесетак сарадника проценио да је добар тренутак за рат, јер су постојећи статус кво у Европи за њега, као и за аустроугарске савезнике, били „понижавајући и неодрживи“.

„У пролеће 1914. та мала група људи у Берлину одлучила је да ‘скочи у мрак’, јер су знали да ће подршка аустријском нападу на Србију скоро сигурно то значити“, истиче Рол.

Професор Универзитета у Штутгарту Герхард Хиршфелд сматра да одговорност дели шест земаља – Аустроугарска, Немачка, Русија, Француска, Британија и Србија.

„Много пре избијања непријатељстава, пруско-немачке конзервативне елите биле су убеђене да ће европски рат помоћи испуњавању немачких колонијалних и амбиција за војним и политичким престижом у свету“, каже немачки професор.

„Одлука да се ступи у рат због релативно мале међународне кризе каква је био Сарајевски атентат, у сваком случају била је резултат кобне мешавине погрешних политичких процена, страха од губитка престижа и тврдоглаве посвећености на свим странама веома сложеном систему војних и политичких савезништава европских држава“, рекао је професор.

Др Аника Момбауер сматра да су кривци Аустроугарска и Немачка.

„Рат није био случајна незгода и могао се избећи јула 1914. у Бечу, владини и војни лидери желели су рат против Србије. Моментална реакција на убиство Франца Фердинанда 28. јуна 1914. била је да траже обештећење од Србије, за коју се сматрало да стоји иза завере за убиство и која је претила положају Аустроугарске на Балкану већ неко време. Кључно је то што је дипломатска победа сматрана безвредном… Почетком јула, људи који су одлучивали у Аустрији изабрали су рат“, рекла је Момбауерова.

За то им је, подсећа, био потребан главни савезник – Немачка, која је одмах понудила безусловну подршку и извршила притисак на Беч да искористи своју „златну шансу“.

„Обе владе су знале да је скоро извесно да ће Русија доћи да помогне Србији и да ће то претворити локални сукоб у европски, али били су спремни да преузму тај ризик“, истакла је Момбауерова.

Како је приметила, аустроугарски ултиматум Србији од 23. јула намерно је направљен тако да буде неприхватљив, пошто се Немачкој и Аустроугарској чинило да је „тренутак савршен“ – иако се касније показало да је то био почетак њиховог пада.

Шон Мекмикин са Универзитета у Истанбулу, као и његов колега из Штутгарта, сматра да је одговорна „шесторка“ у саставу Аустроугарска, Немачка, Русија, Француска, Британија и Србија.

„У људској природи је да тражи једноставне, задовољавајуће одговоре, па је зато теза о немачкој кривици за рат опстала до данас“, сматра Мекмикин.

Како каже, Велики рат не би избио да Немачка није подржала Аустроугарску, али је „једнако тачно да у одсуству терористичке завере смишљене у Београду ни Немачка нити Аустроугарска не би морале да се суоче са ужасним избором“.

Мекмикин верује да су и Немачка и Аустроугарска покушале да „локализују“ балкански сукоб, али да су Русија и Француска учиниле тај конфликт европским ратом, а уласком Британије и светским.

Како каже, мобилизацију је прва почела Русија, а не Немачка.

„Рат у којем су Француска и Британија подржавале Србију и Русију против Централних сила, био је исход који је прижељкивала Русија, а не Немачка. Пет зараћених великих сила, заједно са Србијом, ослободиле су Армагедон“, закључио је Мекмикин.

Професор Гари Шефилд криви Аустроугарску и Немачку.

„Рат су започели лидери Немачке и Аустроугарске. Беч је искористио прилику која се указала убиством надвојводе да покуша да уништи свог супарника на Балкану, Србију. То је учињено иако су сви знали да ће заштитница Србије, Русија, тешко остати по страни и да би све могло да води општем европском рату“, каже Шефилд.

„Немачка је тежила да прекине француско-руско савезништво и била је потпуно спремна да ризикује улазак у Велики рат. Неки представници немачке елите поздрављали су могући почетак експанзионистичког, освајачког рата“, додаје и закључује да су Русија, Француска и касније Британија само реаговале на то.

„Најбоље што може да се каже за немачке и аустријске лидере у јулској кризи јесте то да су злочиначки ризиковали светски мир“, навео је Шефилд.

Др Катриона Пенел такође криви Немачку и Аустроугарску, чије политичко руководство и дипломатија „морају да сносе терет одговорности за ширење балканског сукоба у европски и, касније, светски рат“.

„Немачка, која је патила од комплекса ‘млађег детета’ у породици европских империја, видела је могућност да реконфигурише однос моћи у своју корист агресивним освајачким ратом“, истакла је Пенелова.

Како наглашава, не сме се потценити ни улога Аустроугарске, јер је „ултиматум Србији од 23. јула био формулисан тако да је било практично немогуће прихватити га“.

Аустроугарска је објавила рат Србији 28. јула, тачно месец дана после атентата, а Русија је дан касније наложила мобилизацију…

Професор Дејвис Стивенсон као главног кривца означава Немачку, за коју каже да сноси највећи део одговорности“, подршком Аустроугарској да нападне Србију, иако је знала да ће сукоб ескалирати.

„Без немачке подршке, Аустроугарска не би деловала тако драстично“, уверен је Стивенсон.

„Они су такође започели шира европска непријатељства ултиматумом Русији и Француској, као и тиме што су прогласили рат чим је ултиматум одбијен – заправо фабрикујући изговор да је француски авион бомбардовао Нирнберг. И, на крају, прекршили су међународне споразуме инвазијом на Луксембург и Белгију, знајући да ће то касније сигурно ‘увести’ у рат и Британију“, навео је Стивенсон.

Према његовом мишљењу, немачка одговорност није једина, јер је „Србија приредила Аустроугарској изузетну провокацију“, па је „двема странама био потребан оружани сукоб“.

„Иако су Централне силе преузеле иницијативу, руска влада је, уз охрабрење из Француске, била спремна да одговори“, рекао је професор и истакао да је одговорност Британије била „више пасивна него активна“.

У Првом светском рату више од 70 милиона људи је било под оружјем, убијено је више од 15 милиона, 20 милиона рањено, а директне учеснице рата претрпеле су огромна разарања.

51 Comments

 • I like the helpful inmtifaoron you supply in your articles. I’ll bookmark your blog and test again here frequently. I am rather sure I’ll be told many new stuff right right here! Good luck for the next!

 • Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different subject but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

 • My brother suggested I might like this website.

  He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had
  spent for this information! Thanks!

 • Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your site,
  how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered
  bright clear idea

 • Pretty section of content. I just stumbled upon your
  website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 • Hello! I just wish to give you a big thumbs up for the excellent info you’ve got here
  on this post. I am coming back to your web site for more soon.

 • Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding
  one? Thanks a lot!

 • I think this is among the most significant info for
  me. And i’m glad reading your article. But want to
  remark on some general things, The web site style is great, the articles is really great :
  D. Good job, cheers

 • Having read this I thought it was extremely enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this content together.
  I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and
  posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 • Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave
  it to my 4 year old daughter and said „You can hear the ocean if you put this to your ear.“ She put the shell to
  her ear and screamed. There was a hermit crab
  inside and it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 • Admiring the hard work you put into your
  website and detailed information you provide. It’s great to
  come across a blog every once in a while that isn’t the same out of
  date rehashed material. Great read! I’ve saved your site and I’m adding
  your RSS feeds to my Google account.

 • Thanks , I have recently been looking for information approximately
  this subject for a long time and yours is the best I have came upon till now.

  But, what about the conclusion? Are you certain in regards
  to the source?

 • Hey there would you mind letting me know which web host
  you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must
  say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good web hosting
  provider at a fair price? Thanks a lot, I appreciate it!

 • Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted
  to say wonderful blog!

 • Hello! Someone in my Myspace group shared this website
  with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and
  will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and
  brilliant style and design.

 • Hi every one, here every person is sharing these kinds of experience, therefore it’s pleasant to read this blog, and I used to pay a quick visit this webpage all the time.

 • Hello, Neat post. There’s a problem together with your site
  in internet explorer, would test this? IE still is the market chief and a large section of other
  folks will pass over your wonderful writing due to this problem.

 • excellent post, very informative. I wonder why the opposite
  specialists of this sector do not understand this. You must proceed your writing.
  I’m confident, you have a great readers’ base already!

 • Hmm it seems like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote
  and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too
  am an aspiring blog blogger but I’m still new to
  everything. Do you have any tips and hints for newbie blog writers?
  I’d really appreciate it.

 • After looking over a number of the blog articles on your website, I really appreciate your technique of writing a blog.
  I added it to my bookmark website list and will be checking
  back in the near future. Please check out my website too and let me know how you feel.

 • Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 • Staxyn Vs Viagra [url=http://cialcheap.com/cialis-online-cs.php]Cialis Online Cs[/url] Purchase Viagra Australia Viagra Nebenwirkungen 100 [url=http://ordina-cialis-online.cial5mg.com]Ordina Cialis Online[/url] Propecia Without Prescription Prescription Purchase Doxycycl Hyc 50 Mg [url=http://priligy-tablet.prilipills.com]Priligy Tablet[/url] Amoxil Clavulante Zithromax Active Ingredient [url=http://fast-shipping-viagra.canadianvia.com]Fast Shipping Viagra[/url] Kamagra Uk Cheap Buy Tadacip Cipla [url=http://kamagra-pharmacy.kamagorder.com]Kamagra Pharmacy[/url] Buy Theophylline Propecia Minoxidil Side Effects [url=http://propecia.cialpills.com/map.php]Propecia Cost Usa[/url] Remove Pink Amoxicillin Stain From Clothes Cialis 5mg At Canadian [url=http://cialbuy.com]cialis buy online[/url] Propecia Engorda Garantia De Satisfaccion Keflex Antibioltic [url=http://levipills.com/levitra-plus.php]Levitra Plus[/url] Zithromax Pregnant

 • Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of
  the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely
  glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 • Hello just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your post seem to be running off the screen in Chrome.

  I’m not sure if this is a format issue or something to do
  with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the problem fixed
  soon. Many thanks

 • Cephalexin Safety In Pregnancy [url=http://levipill.com/levitra-order-online.php]Levitra Order Online[/url] Xenical Buy Online Nz Cialis Comprar Sin Receta [url=http://leviprix.com/levitra-online-cheap.php]Levitra Online Cheap[/url] 40 Mg Levitra Pills On Line For Sale Atenolol No Prescription From Canada [url=http://levicost.com]viagra vs cialis vs levitra samples[/url] How To Buy Cheap Generic Viagra buy accutane in the us [url=http://order-kamagra.kamagpills.com]Order Kamagra[/url] Cialis Kje Dobiti Hair Treatments For Propecia [url=http://genericvia.com/buy-viagra-online-usa.php]Buy Viagra Online Usa[/url] Doxycline Hyclate 100mg Purchase Aide Clomid [url=http://dprixe.com]cheapest generic levitra no pres[/url] Prix Du Viagra Pfizer Ou Acheter Cialis En France [url=http://levipills.com/affordable-levitra.php]Affordable Levitra[/url] Generic Viagra Available In Canada Can I Take Metamucil With Amoxicillin [url=http://viaprices.com]viagra[/url] Cephalexin 500mg Color Amoxicilina 250mg Cod Accepted On Line [url=http://levitra-20mg-price.buylevi.com]Levitra 20mg Price[/url] Comprar Cialis 20mg Keflex Drug Information [url=http://levicost.com]acquista vardenafil[/url] Comprar Cialis Original Online Se Puede Comprar Cialis Generico [url=http://cialis.cialpills.com/cheap-cialis-40mg.php]Cheap Cialis 40mg[/url] Priligy Mexico 2011 Cephalexin Dose For Dog [url=http://inderal.ccrpdc.com/online-inderal.php]Online Inderal[/url] Amitriptyline Overnight No Rx Clomid Celestene [url=http://levipills.com/buying-levitra-online.php]Buying Levitra Online[/url] Viagra In The Netherlands Kamagra Boite [url=http://cheapcial.com/cialis-to-buy.php]Cialis To Buy[/url] Robaxin No Prescription Discount Nexium Online [url=http://cheap-viagra-overnight.viasample.com]Cheap Viagra Overnight[/url] How Amoxicillin Works Cialis 20 Mg Cp [url=http://no-script-levitra.leviorder.com]No Script Levitra[/url] Levitra Funziona Sempre Acticin Tablet With Next Day Delivery [url=http://cheapest-kamagra.kamagpills.com]Cheapest Kamagra[/url] Isotretinoin Discount Fedex Shipping Glasgow Levitra Informacion [url=http://dprixe.com]viagra online pharmacy[/url] What Is Amoxicillin Clav Used For Levitra Prezzo Bayer [url=http://buy-viagra-online.viasample.com]Buy Viagra Online[/url] Cialis Soft Tabs Online

 • Every weekend i used to visit this web site, because i wish for enjoyment,
  since this this web site conations genuinely nice funny information too.

 • Howdy would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog in the near future but I’m
  having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had
  to ask!

 • Hello there, I found your website by means of Google while searching for a similar matter, your site
  got here up, it appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply turned into aware of your weblog through Google, and found
  that it is truly informative. I am going to be careful for brussels.

  I will appreciate if you happen to continue this in future.
  Lots of people might be benefited from your writing. Cheers!

 • I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare
  to see a great blog like this one nowadays.

 • I love what you guys are usually up too.

  Such clever work and exposure! Keep up the wonderful works guys I’ve you guys to my personal blogroll.

 • Lasix Over The Counter Cvs [url=http://dapoxetine.priliorder.com]Dapoxetine[/url] Ventajas Del Kamagra Viagra Cialis Generica [url=http://cial40mg.com/where-to-buy-cialis.php]Where To Buy Cialis[/url] Suprax No Prescription Viaga From India [url=http://cialcost.com/generic-cialis-cheapest.php]Generic Cialis Cheapest[/url] Orlistat Availability Amoxil Sale [url=http://viacheap.com]viagra[/url] Vendita Viagra In Francia Cialis Comment Ca Marche [url=http://buy-online-levitra.leviorder.com]Buy Online Levitra[/url] Macrobid How To Buy My Canadian Pharmacy Corp [url=http://bpdrugs.com/cialis-online-cs.php]Cialis Online Cs[/url] buy accutane online 20mg Ordonnance Cialis Viagra [url=http://levipills.com/levitra-tab-20mg.php]Levitra Tab 20mg[/url] Proscar Order Best On Line Pharmacy Real Dutasteride Duprost Low Price In Us [url=http://leviprix.com/levitra-generic.php]Levitra Generic[/url] Cialis 20 Mg Lilly Buy Propecia Super Active Plus [url=http://cialis-order.cialorder.com]Cialis Order[/url] Buy Zithromax Overnight Delivery Dexamethasone [url=http://levicost.com]cheapest price for vardenafil 10mg[/url] Cialis Generico Commenti 4rx Priligy [url=http://purchasing-propecia.propecpills.com]Purchasing Propecia[/url] Amoxicillin Used For Dogs Oilprice Obama in D.stress. [url=http://moneyloantoday.net]cash advance[/url] X our some US per are help About Payplan though services Who into dollars now though free.Discover makes recommendations tailored to you so when you apply for a personal loan online you can be confident in your journey.Do I Need Prescription For Cialis [url=http://via100mg.com]Buy Viagra[/url] Propecia Low Blood Pressure Medication Amoxicillin [url=http://levitra-cheapest-price.leviorder.com]Levitra Cheapest Price[/url] Generic Cialis E20 Cherche Clomid [url=http://etrobax.com]cheap cialis[/url] Amoxicillin Use For Canine Ibd Il Cialis In Italia [url=http://dprixe.com]levitra prezzi[/url] Wellbutrin For Sale Where Do I Buy Cialis [url=http://cialis-20mg-price.cial5mg.com]Cialis 20mg Price[/url] discount worldwide fedex shipping isotretinoin pills Viagra Levitra Cialis Pour [url=http://etrobax.com]viagra cialis[/url] Priligy Riesgos Propecia En Mujeres [url=http://cialbuy.com]cialis online pharmacy[/url] Algo Similar Al Viagra Viagra Patent Expiration [url=http://cialcheap.com/cheap-cialis-20mg.php]Cheap Cialis 20mg[/url] On Line Acticin Scabies Non Us Pharmacies [url=http://costofvia.com/viagra-alternative.php]Viagra Alternative[/url] Precio Cialis 4 Comprimidos Buy Viagra 50mg [url=http://etrobax.com]cialis buy online[/url] Viagra Discount Sales Dosage Of Amoxicillin [url=http://levitra-pills.levitab.com]Levitra Pills[/url] Comprar Cialis Generico Barato Kamagra Oral Jelly Mit Alkohol [url=http://staminamen.com/cialis-cheap.php]Cialis Cheap[/url] Generic Propecia Cheap Estrogen Pills From Indian Pharmacy [url=http://generic-cialis-pricing.BuyCial.com]Generic Cialis Pricing[/url] No Prescription Cephalexin Venta De Kamagra Por Internet [url=http://levipill.com/levitra-online-forum.php]Levitra Online Forum[/url] Chaque Cachet Jaune Contient Soit 10mg Effet Tadalis Sx Soft Chez Femme [url=http://levitra-20mg-online.levitab.com]Levitra 20mg Online[/url] Strep Treatment With Amoxicillin Cialis Types [url=http://priligy-dapoxetine.prilipills.com]Priligy Dapoxetine[/url] Swelling Amoxicillin Allergy

 • Howdy would you mind sharing which blog platform
  you’re using? I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs
  and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

Leave a Comment