Велики рат

Ернест Трубриџ: Адмирал кога смо заборавили


У кући господина Тома Трубриџа, уређеној са сведеном, енглеском отменошћу, у елитном лондонском Челзију, о Србима и династији Карађорђевић говори се са посебним поштовањем. Уколико ту сретнете синовца и имењака господина Тома Трубриџа, сер Тома Трубриџа, који је носилац племићке титуле баронета и чувар главних породичних реликвија која је британској ратној морнарици дала четири адмирала, можда ћете имати прилику каква ће вам се и у Београду ретко указати да на једном месту видите највиша и најславнија српска ратна одликовања.

Припадала су адмиралу сер Ернесту Чарлсу Томасу Трубриџу, деди Тома Трубриџа и прадеди сер Тома Трубриџа, ратном другу Срба у Првом светском рату.Када избројите то ордење и када спознате њихов ранг, можда ћете осетити чуђење и стид, јер се о том човеку у Србији не зна готово ништа.

Англосаксонска историографија одавно је уочила значај мисије адмирала Трубриџа код Срба (1915-1918) за општу историју Великог рата. У српској литератури, међутим, помињан је само узгредно, све до посебног огледа који му је посветио Драгољуб Р. Живојиновић (2005). Од тада, у српској историографији и публицистици се уочава постепени пораст интересовања за овог британског адмирала.

Ернест Трубриџ је у Београд стигао по казни, у фебруару 1915. године. Као командант ексадрона крстарица на Средоземљу, у августу 1914, на основу нејасног наређења Винстона Черчила, тада Првог лорда Адмиралитета, Трубриџ је, без борбе, у источно Средоземље пропустио немачки бојни брод Гебен, који је потом, заједно са бродом Бреслау, изненадним нападом на црноморску обалу Русије, охрабрио Турке да уђу у рат на страни Централних сила.

На војном суду је ослобођен оптужнице, али му команда на мору више није враћена. Уместо тога, послат је у Београд, да би спречавао немачко дотурање помоћи Турској преко Дунава и Црног мора, док се она бранила од инвазије Британије и Француске на Галипољу. Остатак рата Трубриџ ће провести међу Србима; овај светски сукоб он ће, зато, упознати у његовој најстрашнијој форми.

Са око 50 британских официра, морнара и војника, осам топова, подводним минама и торпедним чамцем, по имену „Страх Дунава“, Трубриџ је, на челу „Британске поморске мисије у Србији“, успешно обављао своје задатке. Претпостављенима у Лондону је безуспешно објашњавао да је Дунав био кључ балканског чвора.

Одатле је, удруженим снагама са Србима, требало напасти Аустроугарску. У противном, Србија ће се, као главна комуникација са Турском, брзо наћи под новим ударом Централних сила. Британска влада је, међутим, одлучила да нападне Турску. Немци и Аустроугари су се, чим је Галипољска операција Савезника пропала, и пошто су на Источном фронту Русима задали тежак ударац, окренули ка Србији.

Сигурни да ће Бугари покушати да искористе немачки и аустријски напад да би им пресекли одступницу ка савезницима у Солуну, Срби су крајем септембра 1915. скоро сву тешку артиљерију и главнину снага из Београда пребацили на исток. Савезници им, међутим, нису дозволили превентивни напад на Бугарску.

У међувремену, савезничко артиљеријска оружје, три руска, два француска и осам британских топова, под уједињеном командом адмирала Трубриџа, постали су главнина артиљеријских снага Трупа одбране Београда. Под Трубриџовом командом налазило се и 567 српских официра и војника, који су ушли у састав савезничких артиљеријских, минерских и торпедних јединица.

Трубриџови људи јуначки су бранили Београд, када је, 5. октобра 1915. почела артиљеријска припрема напада. Три дана касније, пошто су у жестоким борбама уништени сви руски, француски и два британска топа, адмиралу Трубриџу је наређено да се повуче на Торлак. Одатле ће се, са српском војском, повлачити преко Ћуприје, Крушевца, Краљева и Рашке, ка Косову и Метохији. Потом ће, за шест дана, од 25. до 30. новембра 1915, пешице прећи Албанију, завејаним врлетима које су од Призрена, преко Пуке, водиле ка Скадру.

Када су напуштени Дунав и Сава, Трубриџ је своје минере упутио ка Битољу и Солуну, али је артиљерцима, под командом храброг поручника Чарлса Лестера Кера, наредио да остану на првим борбеним линијама.У саставу српске војске, они су се тукли с Немцима и Аустроугарима све док у Пећи није наређено да се, пре успона на црногорске планине, уништи сва српска тешка артиљерија.Тако су британски артиљерци, преко Црне Горе, промрзли, гладни и изнурени, са Србима стигли до Скадра.

Рукописи дневника адмирала Трубриџа, показују колико му је тешко падало то што га надређени нису на време послушали и нарочито то што Британци и Французи, искрцани у Солуну, нису помогли Србима. Најгоре је било то што је, пред огорченим Србима, који су за пораз оптуживали савезнике, морао да брани оно што је интимно осуђивао.

Трубриџ је очекивао да ће, суочени са истовременим нападом три државе и са нелојалношћу савезника, Срби потписати капитулацију. Међутим, од њих је морао да тражи да се не предају и да се уздају у савезничку помоћ. За разлику од темпераментних Француза, уздржани енглески адмирал није улазио у свађе и сукобе са српским официрима.

Србима је, међутим, одговарао на страницама свог дневника, које откривају културне и класне предрасуде енглеског племића према овој самовољној, неукротивој сељачкој нацији. Највише му је сметало безгранично самопоуздање Срба, који су га, усред пораза и повлачења, уверавали да би они, да су се искрцали на Галипољу, освојили то малено полуострво за непуних недељу дана.

Трубриџу су искуство и уздржаност као и храброст његових артиљераца, ипак омогућили да сачува поштовање Срба. Средином децембра 1915. прихватио је молбу регента Александра Карађорђевића да преузме команду над луком у Медови. Од 20. децембра 1915. до 19. јануара 1916, он је бринуо о допремању савезничке помоћи српској војсци, чија се главнина налазила у Скадру и околини, и о првим евакуацијама избеглица, болесних војника и савезничких мисија.

Адмирал Трубриџ се упорно супротстављао захтевима Срба, којима се придружио и француски генерал Пијарон де Мондезир, да се што пре почне са евакуацијом српске војске из Медове. У првој седмици јануара 1916. то је довело до озбиљних несугласица. Трубриџ је доказивао да би то значило сигурну пропаст Срба и да се марш, упркос изнурености, морао наставити кроз албанске мочваре до безбеднијих лука, Драча и Валоне.

Захваљујући близини Котора, одакле су аустроугарски авиони стизали до Медове за само пола сата, а подморнице за сат времена, плитке воде ове луке већ су биле препуне потопљених савезничких бродова. Чамци су са обале, на којој није било услова за укрцавање преко 120.000 српских војника, морали дуго да путују према предалеко усидреним бродовима.

После неколико дана, Мондезир је прихватио Трубриџове аргументе. Већ у Првом балканском рату српски војници давили су се у водама Медове; српска војска је сада, после пада Црне Горе и надирања Аустроугара према Скадру, остала без икаквог избора. Започео је нов марш ка југу. Тада је и Трубриџ напустио Медову, да би се, преко Италије, вратио у Британију.

Чарлс Фрајер, писац најпотпуније студије на енглеском језику о ратном путу Срба у 1915. години, тврди да је Трубриџ, спречивши евакуацију из Медове, спасао српску војску од сигурног уништења.

Адмирал Трубриџ ће се међу Србе вратити већ у септембру 1916, када ће прихватити позив регента Александра да постане његов лични саветник. После пораза и страдања, Трубриџ је дочекао да са Србима подели победу и радост. Са њима је 1918. ушао у ослобођени Београд и присуствовао проглашењу Краљевине СХС. Трубриџ ће, после тога, бити главнокомандујући савезничких снага на Дунаву и председник Међународне дунавске комисије.

Смрт је адмирала Трубриџа стигла изненада, на одмору у Бијарицу, почетком 1926. године. Његова надгробна плоча у овом монденском француском одмаралишту била је већ увелико начета ветровима са Атлантика када ју је, пре двадесет година, пронашао Чарлс Фрајер. Срби би добро учинили уколико би, после једног века, на себе коначно преузели бригу о гробу адмирала Ернеста Трубриџа.

Текст је део документарног филма „Срби на Крфу“ који Радио-телевизија Србије реализује у копродукцији са Министарством рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије. Реализацију филма су помогли Министарство одбране РС и Амбасада Велике Британије у РС.

Аутор РТС пројекта „Срби на Крфу“ је Слађана Зарић.

 


Текст преузет са веб сајта
РТС-а

71 Comments

 • Thanks for another wonderful post. Where else could anyone get that type of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such info.

 • Hello, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 • You are absolutely correct, I’d really like to find out a lot more on this subject! I’m as well fascinated by kik on computer because I consider it’s quite trendy now. Keep doing this!

 • This design is wicked! You obviously know how to keep a reader
  entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
  Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 • Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 • Hello, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I am attempting
  to find things to enhance my web site!I suppose its
  ok to use a few of your ideas!!

 • I’ve been exploring for a little bit for any
  high-quality articles or weblog posts on this sort of area .
  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site.

  Reading this information So i am satisfied to show that I
  have a very good uncanny feeling I discovered
  exactly what I needed. I so much indubitably
  will make certain to don?t disregard this web site and give it a look
  on a relentless basis.

 • I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet I never
  found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough
  for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made
  good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 • It is appropriate time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or advice.
  Maybe you could write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 • Hi there this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors
  or if you have to manually code with HTML. I’m starting
  a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 • magnificent put up, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector
  do not understand this. You should proceed your writing.
  I’m confident, you have a great readers’ base already!

 • Heya! I realize this is kind of off-topic but I had to ask.
  Does building a well-established blog like yours require a lot of work?

  I am completely new to running a blog however I do write
  in my journal daily. I’d like to start a blog so I can easily share
  my personal experience and views online. Please let me know if you have any ideas or tips for new
  aspiring bloggers. Appreciate it!

 • You could certainly see your enthusiasm within the article you write.
  The arena hopes for more passionate writers such as you who are not
  afraid to say how they believe. All the time
  follow your heart.

 • hello!,I like your writing so much! share we keep up a correspondence extra approximately your article
  on AOL? I need an expert on this area to solve my problem.

  May be that’s you! Looking forward to look you.

 • It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire to suggest you few
  interesting things or advice. Perhaps you can write next
  articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 • We are a group of volunteers and starting a new scheme in our
  community. Your site offered us with valuable info to work on.
  You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

 • Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to check it out.
  I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this
  to my followers! Exceptional blog and amazing design and style.

 • Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Appreciate it

 • There are certainly remarkable upgrades on the structure of your website, I definitely enjoy this. My site is on the subject of lucky patcher app and generally there are lots of stuff to do, I am still a rookie in web design. Take good care!

 • Can I just say what a relief to find somebody who in fact knows what theyre talking about on the web. You undoubtedly know how to bring an issue to light and make it important. Additional persons really need to read this and fully grasp this side of the story. I cant believe youre not more common since you certainly have the gift.

 • Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like
  to shoot you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it
  improve over time.

 • It is appropriate time to make some plans for the long run and it is time to be
  happy. I’ve learn this submit and if I may just I want to suggest
  you some fascinating things or tips. Perhaps you could write subsequent
  articles relating to this article. I want to read more things about it!

 • I really like what you people are now up to. This sort of clever work and exposure! Keep up the wonderful work friends, I’ve you to my vshare download android web page.

 • Hey there can you let me know which blogging platform you are using? I’m going to start out my own personal blog on garageband windows free soon but I’m having a hard time making the decision.

 • Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could
  get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?

  Thanks a lot!

 • When someone writes an piece of writing he/she retains the thought of a user in his/her mind
  that how a user can be aware of it. Therefore that’s
  why this post is great. Thanks!

 • Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide
  credit and sources back to your blog? My blog is in the exact same area of interest as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the information you provide
  here. Please let me know if this okay with you. Many thanks!

 • Do you have a spam issue on this website; I
  also am a blogger, and I was wondering your situation; we have created some nice practices
  and we are looking to swap solutions with other folks,
  please shoot me an email if interested.

 • I do not know whether it’s just me or if everyone else experiencing issues with
  your site. It seems like some of the text on your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them as well?

  This could be a issue with my web browser because I’ve had this happen before.
  Kudos

 • My brother recommended I might like this web site. He was totally right.
  This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent
  for this info! Thanks!

 • Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting
  videos to your site when you could be giving us something
  enlightening to read?

 • I have been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts
  in this kind of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site.
  Studying this information So i am glad to express that I’ve an incredibly
  just right uncanny feeling I found out just what I needed.
  I so much without a doubt will make sure to don?t put out of your mind this website
  and give it a glance on a continuing basis.

 • Similares Levitra [url=http://shop-propecia.propecorder.com]Shop Propecia[/url] Real Generic Doryx Internet Over Night Fedex Viagra Soft Generique [url=http://cialbuy.com]cheap cialis[/url] Propecia Dosis Cheap Pharmacy [url=http://cial40mg.com/cialis-professional.php]Cialis Professional[/url] Viagra Professionnel 100 Mg Discount Coupons For Prevacid [url=http://dprixe.com]viagra online prescription[/url] Isotretinoin Discount Prezzo Cialis 20 Mg [url=http://propecorder.com/map.php]Propecia Order Online[/url] Viagra Nebenwirkungen 100 Images Of Amoxil Tablets [url=http://propecia-cheap-price.propecpills.com]Propecia Cheap Price[/url] Cialis 8cpr Riv Buy Clomid And Nolvadex Online [url=http://viacheap.com]viagra[/url] Cialis Benefici Tadora 40 Mg [url=http://viasamples.com/viagra-online.php]Viagra Online[/url] Combining Amoxicillin And Ciprofloxacin Amoxicillin And Pill Size [url=http://canadian-cheap-cialis.cial5mg.com]Canadian Cheap Cialis[/url] Priligy 90mg fedex shipping isotretinoin tablets low price [url=http://generic-cialis-cheapest.tadalaf.com]Generic Cialis Cheapest[/url] Propecia Nebenwirkungen Leber Celexa Online Cheap [url=http://sildenafil.viaforsale.com]Sildenafil[/url] Viagra 200mg To 400 Amoxicillin 250mg Ml Sussan Side Effects [url=http://low-cost-levitra.buylevi.com]Low Cost Levitra[/url] Cephalexin Use In Dogs Levitra Price In Canada [url=http://cialcheap.com/cialis-online-buy.php]Cialis Online Buy[/url] Keflex And Swollen Perineum Images Of Generic Amoxicillin Caplets [url=http://cost-of-generic-propecia.propecorder.com]Cost Of Generic Propecia[/url] Generic Super Active Cialis Buy Provera Uk [url=http://viagra-100mg.canadianvia.com]Viagra 100mg[/url] Cialis Diario Hpb Amoxicillin Vs Penicillin Toothache [url=http://staminamen.com/cheap-cialis-generic.php]Cheap Cialis Generic[/url] How Long Can You Take Keflex Diflucan Online Florida [url=http://how-much-is-propecia.propecpills.com]How Much Is Propecia[/url] India Viagra Pills 100 Mg Purchase Clobetasol Visa Cash Delivery [url=http://viasamples.com/buy-cheap-viagra-200mg.php]Buy Cheap Viagra 200mg[/url] Amoxicillin Substitute Greece [url=http://best-cialis-online.cial5mg.com]Best Cialis Online[/url] Furosemide Propecia Ovulacion [url=http://buy-kamagra-jelly-online.kamagorder.com]Buy Kamagra Jelly Online[/url] Cialis Bestellen Kamagra Soft Cialis Tabs 60 Mg. [url=http://viacheap.com]viagra[/url] Viagra Generico Donde Equivalent Cialis Pour Femme [url=http://buy-priligy-in-usa.priliorder.com]Buy Priligy In Usa[/url] Medicamento Priligy 30 Mg Propecia Saw Palmetto [url=http://leviplus.com/levitra-tab.php]Levitra Tab[/url] Acheter Dapoxetine Paypal Lioresal Vidal [url=http://viapill.com/map.php]Viagra[/url] Isotretinoin Accutane C.O.D. On Sale Cytotec Et Img [url=http://genericvia.com/online-viagra.php]Online Viagra[/url] Viagra Zihuatanejo Comprar Viagra A Domicilio [url=http://cheap-kamagra-generic.kamagpills.com]Cheap Kamagra Generic[/url] Viagra Kaufen Nachnahme Propecia Spain Disfuncion Erectil [url=http://generic-cialis.cial5mg.com]Generic Cialis[/url] Cialis At Walgreens Bentyl Irritable Bowel Syndrome [url=http://genericvia.com/generic-sildenafil.php]Generic Sildenafil[/url] Viagra Store Coupons Ed Meds With No Rx [url=http://viasamples.com/order-viagra-pills.php]Order Viagra Pills[/url] Natural Viagra Alternative Blood Flow Commander Cialis Viagra [url=http://leviprix.com/price-of-levitra.php]Price Of Levitra[/url] Buy Kamagra In Canada Cialis Y Diabetes [url=http://cialbuy.com]cialis[/url] El Viagra Hace Dano Apres Clomid Fertilite [url=http://propecia-generico-online.propecorder.com]Propecia Generico Online[/url] Zithromax For Gonorrhea Treatment Zithromax For Impetigo [url=http://leviplus.com/get-levitra.php]Get Levitra[/url] Buy Gernic Levitra On Line Cialis 20 Dosage [url=http://bpdrugs.com/how-to-buy-cialis.php]How To Buy Cialis[/url] Buy Vigora 50 Doryx Microdox [url=http://buying-cialis-online.tadalaf.com]Buying Cialis Online[/url] Online Clomid Proscar Caida Cabello Propecia [url=http://buy-priligy-online-usa.priliorder.com]Buy Priligy Online Usa[/url] Progesterone Hormone Replacement Sale Pharmacy Canadianhealthandcaremallviagra [url=http://costofvia.com/sildenafil-100mg.php]Sildenafil 100mg[/url] Achat De Baclofene Cheap Female Viagra Pills [url=http://order-propecia.propecorder.com]Order Propecia[/url] Kamagra Gel 100 Mg Real Elocon In Internet Visa Accepted Next Day Delivery [url=http://cheapcial.com/buy-cheap-generic-cialis.php]Buy Cheap Generic Cialis[/url] Ersatz Fur Propecia Azithromycin Overnight Delivery [url=http://buy-cheap-priligy-online-uk.prilipills.com]Buy Cheap Priligy Online Uk[/url] Cialis Precio Barato Nebenwirkungen Cialis Generika [url=http://buylevitraeufast.com/levitra-trial.php]Levitra Trial[/url] Cialis E Fecondazione Assistita Necesita Receta Comprar Propecia [url=http://mail-order-viagra.viasample.com]Mail Order Viagra[/url] Viagra Generico Farmacia Italia Levitra Cialis Espana [url=http://need-to-order-cialis.ordercial.com]Need To Order Cialis[/url] Keflex And Grapefruit Juice Interactions Buy Decadron Online [url=http://levipills.com/cost-of-levitra.php]Cost Of Levitra[/url] Cialis 20mg Price Viagra Pour Femme Le Prix [url=http://cheapcial.com/cialis-online-usa.php]Cialis Online Usa[/url] Keflex And Alchole Levitra Billig Online [url=http://xenical.ccrpdc.com/buy-online-xenical.php]Buy Online Xenical[/url] Viagra Calgary Fast Shipping Cheap Priligy Drugs [url=http://propecia-pricing.propecorder.com]Propecia Pricing[/url] Augmentin And Amoxicillin In Combination Acheter Du Tadalis Sx En Pharmacie [url=http://viagra-online-fast.via100mg.com]Viagra Online Fast[/url] Cialis Acheter Online

 • Hi there! This is my first visit to your blog! We are a group
  of volunteers and starting a new initiative in a community
  in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You
  have done a extraordinary job!

 • My programmer is trying to persuade me to move
  to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a
  year and am concerned about switching to another platform.

  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into
  it? Any help would be really appreciated!

 • Ou Acheter Viagra France Achat De Viagra [url=http://leviplus.com/cheapest-levitra.php]Cheapest Levitra[/url] Buy Levothyroxine Tablets Online Viagra Versand An Packstation [url=http://mail-order-cialis.ordercial.com]Mail Order Cialis[/url] Propecia En France Prix Propecia Mercado Libre [url=http://cialcost.com/brand-cialis.php]Brand Cialis[/url] Cialis Sehstorungen Conseil Pour Acheter Du Cialis [url=http://leviprix.com/best-levitra-price.php]Best Levitra Price[/url] Cialis 20 Mg Miglior Prezzo Propecia Testicular Atrophy [url=http://cialpills.com/canadian-cheap-cialis.php]Canadian Cheap Cialis[/url] Dapoxetina Si Trova In Farmacia Top Canadian Pharma Companies [url=http://buy-priligy-online-pharmacy.priliorder.com]Buy Priligy Online Pharmacy[/url] Propecia Dhea Hair Loss In Men Pastilla Cialis Buena [url=http://female-cialis.BuyCial.com]Female Cialis[/url] Canadian Family Pharmacy Comprar Viagra Por Paypal [url=http://leviplus.com/levitra-generic-cheap.php]Levitra Generic Cheap[/url] Cheap Safe Viagra Cialis Tadalafil Online Apotheke [url=http://levipills.com/buy-online-levitra.php]Buy Online Levitra[/url] Zithromax Versus Azithromycin Baclofene Bordeaux [url=http://viaprices.com]viagra online[/url] Discount Worldwide Cheap Bentyl No Doctors Consult Online Doxycycline Free Shipping [url=http://best-price-on-levitra.buylevi.com]Best Price On Levitra[/url] Sale Fedex Provera Low Price Amoxicilline Pour Une Pharyngiteamoxicillin [url=http://buy-cheap-viagra-200mg.viaforsale.com]Buy Cheap Viagra 200mg[/url] Cialis For Sale In Uk Amoxicillin And Clavulanate Oral Suspension [url=http://levipills.com/levitra-for-cheap.php]Levitra For Cheap[/url] Where Can I Get Cyprohepadine Vente Medicament Cialis [url=http://levitra-plus.levitab.com]Levitra Plus[/url] Canadian Propecia Viagra Natural Para Mujeres [url=http://sildenafil-citrate.viapill.com]Sildenafil Citrate[/url] Farmacia Online Viagra Propecia De Remate [url=http://tadalafil-tablets.cial5mg.com]Tadalafil Tablets[/url] Elifemeds Lasix [url=http://levipill.com/levitra-cheapest-price.php]Levitra Cheapest Price[/url] Tadalis Sx Soft Falls Zithromax Allergy Penicillin [url=http://can-i-buy-cialis-online.ordercial.com]Can I Buy Cialis Online[/url] Nhs Propecia

 • Viagra Naturale Farmacia [url=http://xenical.ccrpdc.com/buy-alli.php]Buy Alli[/url] Pastilla Cialis Precio Can U Get Cialis On Line [url=http://viacheap.com]viagra online pharmacy[/url] Viagra Price List Amoxicillin With Clavulanic Acid And Chewable [url=http://how-to-get-viagra.via100mg.com]How To Get Viagra[/url] My Canadian Orders Isotretinoin 10mg overseas low price [url=http://buy-online-usa.priliorder.com]Buy Online Usa[/url] Voltaren Forte Medication Meilleur Viagra Generique [url=http://kamagra-online-buy.kamagpills.com]Kamagra Online Buy[/url] Buy Viagra Ups Strep Throat Of Amoxicillin [url=http://levitra-trial.buylevi.com]Levitra Trial[/url] Cialis Interazioni Con Altri Medicinali Do They Sell Trazadone Over The Counter [url=http://cial40mg.com/cialis-cost.php]Cialis Cost[/url] Levothyroxine Online Kaufen

 • I always read through your articles thoroughly. I’m furthermore thinking about facetime android app, perhaps you could write about that at times. Good bye!

 • Hey very cool web site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the
  feeds also? I am glad to seek out so many useful info here within the put up, we want develop more
  strategies on this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 • What i do not understood is actually how you’re no longer actually much more well-preferred than you may be now.
  You’re so intelligent. You know therefore significantly on the subject of this topic, made me individually consider it from a lot of various angles.
  Its like men and women don’t seem to be involved unless it’s one thing to accomplish with
  Woman gaga! Your individual stuffs outstanding. Always maintain it up!

 • Please let me know if you’re looking for a article author for your blog.
  You have some really great articles and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Many thanks!

 • Thanks for writing this, I bookmarked this webpage. I’m additionally in search of details regarding framaroot apk download, do you know exactly where I could discover one thing like this? I’ll come back quickly!

 • Heya this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use
  WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to
  get advice from someone with experience.

  Any help would be greatly appreciated!

 • Thanks for some other informative web site.
  Where else may I get that kind of information written in such a perfect means?
  I’ve a project that I’m just now working on, and I have been at the glance out for such information.

Leave a Comment