Велики рат Први светски рат Србија у Великом рату

Јулски ултиматум

Аустро-угарски ултиматум Србији или Јулски ултиматум био је ултиматум упућен влади Србије 23. јула 1914. Године, месец дана после Сарајевског атентата.

Јован М. Јовановић Пижон

Јован М. Јовановић Пижон

Јован М. Јовановић Пижон се у Бечу узалуд трудио да оспори оптужбе против своје земље и да делује у правцу смиривања тензија. Када су 2. јула пренесена тела убијених, надвојводе и његове супруге, у Беч спуштена је у његовом стану застава на пола копља. Прве недеље јула ни по чему нису наговештавали оно што се спремало. Оба цара, њихови министри и други чиновници отишли ​​су на одмор, немачка штампа је престала да напада Србију, једно време није било демонстрација у Аустроугарској. Убрзо се чуло да се барон Владимир Гизл вон Гизлиген враћа у Београд на своје место аустроугарског посланика па је ова вест примљена са олакшањем.

Ипак, све су ово биле варке политичких и војних врхова Аустрије и Немачке да би добили потребно време за припрему планова. Аустријски врх, плашећи се руске реакције на могућу војну интервенцију против Србије, тражио је из Берлина подршку за своје планове. Поред добијања потпуне подршке (укључујући и војну), после које је Аустроугарска одлучила да преда Србији представку за коју су били уверени да ће бити неприхватљива за њу, Беч је добио и доминантног савезника који се није презао да „саветује“ о пожељним корацима (поготово када би Беч показао било какве знаке оклевања). По добијању немачке подршке, 7. јула на министарском заседању у Бечу је договорено да се Србији пошаље представка тешко прихватљива за њу, а 14. јула у Бад Ислу је одлучено да се пошаље ултиматум, а не обична представка.

 

„Ово је најстрашнији документ који сам икада видео да је једна држава упутила другој независној држави“

Британски министaр иностраних послова сер Едвард Греј

 

Сматрало се да се захтеви из ултиматума не могу испунити и да је ултиматум само начин за стварање повода за рат. Када је Аустроугарска одбила српско условно прихватање захтева и објавила рат, то је покренуло низ догађаја који ће свет увести у Први светски рат.

Знајући да могу да изврше мобилизацију и концентрацију снага знатно пре Француза, а неупоредиво пре Руса, Немци су хтели да једним брзим продором кроз Белгију заобиђу француски одбрамбени механизам на граници са Немачком и за неколико недеља да баце Француску на колена а да потом прегрупишу војску и нанесу одлучујући пораз Русији. Тај план је још 1905. године припремио гроф Алфред фон Шлифен и по њему је добио име Шлифенов план.

Мапа Шлифеновог плана и планиране контраофанзиве  француске армије

Пре саме предаје ултимативне ноте у Србији се претпостављало се да ће услови бити неприхватљиви за њу и наговештавала се велика могућност за рат у случају одбијања захтева из представке.

Лазар Пачу, министар финансија у влади Краљевине Србије

Посланик Гизли је 23. јула (10. јула по старом календару) 1914. у 18 часова ултимативну представку предао заступнику српског председника владе Лазару Пачу, министру финансија. Одговор је изричито тражен у року од 48 часова, како се не би дало времена дипломатском решавању проблема. Тренутак предаје је био одређен жељом Беча да се сачека одлазак француског председника из Русије, где је боравио у званичној посети, пошто се желело спречити француско-руско саветовање на највишем нивоу поводом ултиматума Србији. Текст ултиматума предат је осталим великим силама дан после, 24. јула како би се скратило њихово време за реакцију.

Уз опширну оптужбу Србије, изложену око основне тезе да се идеја о атентату родила у Београду, да су оружје и муницију дали официри и чиновници чланови народне одбране и да су пребацивање у Босну извеле старешине српске пограничне службе, ултимативни захтев је изложен у десет тачака.

Јулски ултиматум

Од владе Србије се тражило:

Захтеви

Јулски ултиматум

Телеграм ултиматума Аустро-Уграске монархије Србији

 1. да забрани све публикације које пишу против Аустроугарске и својом општом тенденцију угрожавају њен територијални интегритет
 2. да одмах распусти Народну одбрану и слична удружења и да спречи да оне наставе свој рад под другим именом иу другом виду
 3. да из јавне сцене у Србији избаци све оно што представља пропаганду против Аустроугарске
 4. да из службе уклони све официре и чиновнике који су одговорни за пропаганду против Аустроугарске
 5. да прихвати сарадњу органа царско-краљевске владе у угушивању субверзивног покрета усмереног против територијалног интегритета Царства
 6. да отвори истрагу против учесника у Сарајевском атентату и да прихвати да у овој истрази учествују органи Аустроугарске
 7. да одмах ухапси Војислава Танкосића и Милана Цигановића
 8. да спречи помагање недозвољене трговине оружја преко границе и да отпусти и строго казни припаднике пограничне службе који су помогли пребацивање атентатора
 9. да објасни изјаве српских високих чиновника против монархије дате после 28. јуна
 10. да обавештава царско-краљевску владу о испуњењу ових захтева

Никола Пашић

Никола Пашић, председник српске владе

Цео ултиматум је очевидно тежио да понизи Србију али да и суштински наруши њену самосталност и државност. Ово се нарочито односи на тачке 5 и 6 али и на тачку 10. Читајући 24. јула ултиматум Србији британски шеф дипломатије сер Едвард Греј је одмах рекао царско-краљевском амбасадору грофу Менсдорф да је то најужаснији документ који је једна држава икад уручила некој другој држави и притом је указао на тачку петак која директно угрожава независност једне државе. Чим је сазнао за садржај ове ноте руски амбасадор у Бечу је похитао да упозори грофа Берхтолда да је реч о захтевима које не може да прихвати 1 уставна држава. Српски влада се састала дан по пријему представке по доласку г Пашића из Ниша и могла је само да закључи да не остаје ништа друго него да се гине. Гледиште Србије према ултиматуму показује лично писмо регента Александра руском цару Николају II упућено 24. јула.

„… Захтеви у аустроугарској ноти понижавају сасвим излишно Србију и не слажу се са њеним достојанством независне државе … Ми смо вољни примити оне аустроугарске захтеве који су у складу са положајем независне државе аи оне које би нам саветовало Ваше Височанство да усвојимо. Све личности за које буде доказано да су умешане у атентат казнићемо строго ми сами. Извесни услови не могу се извршити без промене нашег законодавства, а за то потребно је време. Рок који нам је дат сувише је кратак … Племенита милосрдност коју је Ваше Царско Височанство често показивало према нама, улива нам велику наду да ће Ваше великодушно словенско срце још једном услишити наше молбе.“

 

 

Слично гледиште изнео је и Никола Пашић приликом сусрета са енглеским отправником послова. Увече 23. јула наређено је да се ухапсе Танкосић и Цигановић. Први је убрзо био ухапшен а други је побегао у унутрашњост Србије. Силе Антанте саветовале су Србији да попусти у највећој мери. Балканске владе биле су углавном уздржане. На питање из Београда црногорска влада је одговорила да не може дати никакав савет и мисли да се треба држати онога што саветују Русија и Француска.

4 Comments

 • Компания RFID-CARDS. Вы можете заказать производство
  смарт-карт и изготовление или купить бесконтактные, RFID,
  магнитные и карты доступа с чипами: Em marine 4100, TK4100 125 кгц,
  Em-Marine 125khz, Proximity, Проксимити, Temic, t5557, Atmel,
  HID, Iclass, Mifare 1k, Mifare plus 2k, Mifare plus se,
  Mifare Ultralight C, Ultralight, Classic 1K 4К, ICODE, SLI,
  SLIX, Ucode. Карты: Skipass, Доступа, СКУД, Game-keeper,
  Транспортные, Топливные, Учащегося, Школьные, Игровые Смарт-карты,
  Абонементы, Ключ-карты для гостиниц, Социальные, Лояльности,
  Парковочные, Букмерские. Быстро и дешево. Бесплатная доставка.
  Москва, Санкт-Петербург, Новосибирск, Екатеринбург, Нижний Новгород,
  Казань, Челябинск, Омск, Пермь, Красноярск, Уфа, Ростов-на-Дону.
  Наш сайт http://rfid-cards.ru/
  ….

 • Копирование автомобильных и мотоциклетных ключей.
  Изготовление ключей по замку зажигания при полной утере.
  Ремонт ключей и замков зажигания. Выезд мастера к автомобилю.
  Программирование ключей всех марок с чипом в иммобилайзер.
  Программирование ключей Мерседес и БМВ, ремонт ключей,
  замков и блокираторов руля Мерседес, обнуление блоков управления.
  Восстановление блоков SRS. Снятие ошибки Airbag.
  Раскодирование автомагнитол. Корректировка показаний спидометра,
  одометра на автомобилях и мотоциклах.
  Изменение моточасов на коммерческом транcпорте.
  Наш сайт http://www.zamoksos.ru/
  ….

 • У нас Вы можете заказать как средства для похудения,
  так и биодобавки для спортсменов, косметические средства и пр.
  Полная линейка продуктов Гербалайф, представленная в нашем
  каталоге, разделена на два блока: товары,
  предназначенные для питания, и товары для красоты.
  Наш сайт http://herbal7.ru/
  ….

 • Мы являемся информационным порталом, который всегда будет
  держать вас в курсе самых последних новостей и событий,
  причем не только в Украине, но и во всем мире.
  Наш сайт http://smnews.com.ua/
  ….

Leave a Comment