Личности из времена Првог светског рата Србија у Великом рату

Лазар Пачу

Лазар Пачу

Лазар Пачу

Лазар Пачу министар финансија у Краљевини Србији. Рођен је 1. март 1855. године у Чуругу, Бачка. Такође је био лекар и политичар. Још увек постоји његова кућа као споменик културе у Београду на Калемегдану.

Његова породица се доселила у Аустроугаску заједно са патријархом Чарнојевићем. Његов отац, Стефан, био је свештеник. Мајка му је била из угледне српске породице.

Медицину је студирао у Цириху. Као студент Лазар Пачу придружио бакуњистичком кругу. Тамо је упознао личности које ће обележити крај 19. век и почетак 20, Васу Пелагића, Светозара Марковића и будуће радикале Николу Пашића, у чијој ће влади бити министар финансија, Перу Велимировића и Перу Тодоровића. Студије су Лазару донеле познаство са својом будућом супругом Ленком Захо.

Студије је прекинуо 1878. године, када је са Пером Тодоровићем, основао лист „Стража“ у Новом Саду. Власт убрзо протерала па је Лазар Пачу наставио и окончао студије медицине у Берлину. Лазар Пачу је докторирао тезом о реуматским обољењима.

Током 1880-тих година у Београду је отворио лекарску ординацију. Учествовао је у оснивању Народне радикалске странке 1881. године и постао члан главног одбора. Писао јлист Радикалне странке „Самоуправа“. Важна је његова серија непотписаних текстова у којој је покушао да одговори на критику Мите Ценића да је Радикална странка напустила идеологију Светозара Марковића.

Када је радикална влада 1889. године национализовала монополе дувана и соли, за управника државних монопола постављен је Пачу и био то до 1893, када је смењен од стране либералне владе.
Управник монопола је и 1893-1894. и 1897-1898. године. У међувремену био је комесар Народне банке и директор Београдске задруге.

После смене династија у Краљевини Србији, 1903. године и доласком радикалских странака на власт, Лазар је постао министар финансија у три периода:
– јануар 1904 – мај 1905,
– април 1906 – јануар 1908.
и август 1912 – октобар 1915. године.

Лазар Пачу је за време својих мандата остао запамћен по неколико анегдота, био је веома шкрт министар финансија, али је под његовим министровањем буџет Краљевине Србије брзо растао. Важна је његова улога у „царинском рату“ са Аустроугарском, закључењу нових спољних зајмова Србије и финансирању балканских ратова као и његовој политичкој улози почетком I светског рата.

2 Comments

Leave a Comment