Личности из времена Првог светског рата СРПСКИ ХЕРОЈИ

Павле Евгеније Јуришић – Штурм

Павле Евгеније Јуришић – Штурм је био српски, а касније и југословенски генерал.

По пореклу је био Лужички Србин. Академију је похађао у Вроцлаву и Нансију. У Француско-пруском рату је био водник на страни Краљевине Пруске. Дошавши у Србију, променио је име у Павле Евгеније Јуришић – Штурм и додао своје бивше презиме Штурм као надимак. Узео је учешћа у српско-турским ратовима као поручник, да би био одликован и унапређен у чин капетана. Учествовао је и у бици на Сливници током Српско-бугарског рата. После тог рата је више пута премештан да би био пензионисан августа 1900. године. У службу је враћен годину дана касније.

Павле Евгеније Јуришић – Штурм

Павле Евгеније Јуришић – Штурм

Због свог пријатељства са краљем Петром I именован је првим ађутантом и пратио га је на свим његовим путовањима. У Првом балканском рату је био командант Дринске дивизије првог позива и са њом је учествовао у Кумановској бици, после које је добио чин генерала. У Првом светском рату је постао командант Треће српске армије и њоме је командовао у Церској и Колубарској бици, где је значајно допринела победи. Током Тројне офанзиве на Србију његова армија је бранила одступницу целокупној српској војсци током њеног повлачења. Штурм је наредне три године провео на Крфу, а затим и на Солунском фронту где се је упознао са новим начином ратовања и употребом авијације. После пробијања Солунског фронта његова армија је учествовала у бици на Кајмакчалану, где је имала бројне жртве. После ове битке Павле Евгеније Јуришић – Штурм је смењен, а у октобру 1916. је послат да командује Добровољачким корпусом у Русији. Да би се почетком 1917. преко Јапана вратио опет у Солун. Постављен је на дужност канцелара Краљевских ордена и тај посао је обављао до пензионисања.

Одликован је Орденом Карађорђеве звезде, Орденом Белог орла и савезничким одликовањима међу којима се истичу Орден Италијанске круне, Орден Светог Ђорђа, Орден Белгијске круне, Орден Легије части и Орден Светог Михајла и Светог Ђорђа а највреднији орден био му је Орден Пауловниа цвећа на великом крсту којим га је лично одликовао Јапански цар. Такође је био носилац Ордена Гвозденог крста, Орден Светог Леополда и Орден Менџидије, ордења које су му доделиле будуће Централне силе. Уврштен је у ред највећих војсковођа Првог светског рата и српске ратне историје али није унапређен у чин војводе.

Родио се 10. августа/22. августа 1848. у Згоржелцу (Лужица), од оца Отона Штурма лужичког Србина управника ловишта цара Вилхелма I и мајке Хермине. Крштено име му је било Паул Штурм. Војно образовање је стекао на Војној академији у Вроцлаву (Шлеска) и Ратној академији у Насију (Француска). По завршеној војној школи као официр Пруске са чином водника дочекао је Француско-пруски рат (1870 — 1871). Непосредно пред почетак рата добио је чин потпоручника у који је унапређен 15. јула 1870. године. Био је класни друг из официрске школе и ратни друг из француко-пруског рата са фелдмаршалом Макензеном.
Павле Јуришић Штурм млађи, син Јевђенија Јуришића Штурма као пешадијски капетан прве класе, 1912. године. (стриц му је старији Павле Јуришић Штурм)

У Србију је дошао пре српско-турских ратова да предаје на српској војној академији. Први пут се оженио 1881. године, Савком кћерком Стевана Пироћанца, среског начелника и променио име Паул у Павле, а презиме Штурм у Јуришић (нем. Стурм значи Јуриш). Прва супруга му се разболела од туберкулозе и преминула три године касније. Презиме Штурм је задржао као надимак. Као крсну славу узео је Светог Саву, мада један део породице Јуришић–Штурм слави Светог Јована. Они се везују за даљег рођака Павловог, Михаела фон Штурма (Михаило Јуришић) ожењеног Милевом (рођеном Токалић). Крајем 1880-тих, Штурм се оженио други пут, Јеленом, из породице Миловановић из Новог Сада, кћерком богатих власника рудника. У овом браку није имао деце.

Павле Евгеније Јуришић – Штурм

Павле Евгеније Јуришић – Штурм

Први ађутант краља Петра И је био до Првог Балканског рата. На овај положај га је лично поставио краљ Петар И, због тога што је Штурм током Француско-пруског рата у ком су учествовали обојца на супротним странама, заробљеном Петру Мркоњићу (тадашњем кнезу Петру, будућем краљу) у то време поштедео живот. Краљ овај чин није заборавио и до краја живота имао велико поверење у генерала Штурма.

Павлов рођени брат Јевђеније Јуришић Штурм такође је био добровољац српске војске. Павле је имао само једног сина коме је дао име Павле Јуришић млађи. Млађи Павле је за време Првог светског рата био мајор у српској војсци, а после априлског слома 1941, придружио се Југословенској војсци у отаџбини Драже Михаиловића. Гестапо га је ухватио и стрељао. По причи очевидаца, понуђено му је било да буде ослобођен и да настави живот у кућном притвору, будући да је немачког порекла, али је Павле то одбио говорећи да је српски официр.
Официр војске Србије

У српску војску је примљен као добровољац и унапређен у чин поручника 15. јуна 1876. године. Капетан 2. класе је постао 27. јануара 1877, капетан 1. класе 2. августа 1883, мајор 17. марта 1885, потпуковник 30. септембра 1892, пуковник 22. фебруара 1897. и генерал 20. октобра 1912.

Српско-турски ратови (1876–1878)

По избијању непријатељстава између кнежевине Србије и Отоманске империје 1876. године, долази у Србију и учествује у српско-турским ратовима (1876 — 1878.). По пријему у активну службу јуна 1876, преузео је команду над Шабачко-Посавско-Тамнавског батаљоном 2. класе, са којим је учествовао у борбама на Дрини код села Лешнице и Попова и у источној Босни. Због тога је одликован Орденом Таковског крста и унапређен у чин капетана. Када су завршене велике борбе на Дрини, одређен је да иде на Источни фронт, у штаб генерала Черњајева, у новоформирану јединицу Летећи кор. Међутим због наступајућег примирија ова јединица готово није ни дејствовала.

Почетком Другог српско-турског рата, децембра 1877. године постављен за команданта 1. добровољачког пука, а затим и за команданта Крајинског пука Тимочке комбиноване бригаде Књажевачке војске. На челу ове јединице учествовао је у борбама код Беле Паланке и у ослобађању Пирота. Јужно од Куршумлије, ратовао је од јануара 1878. године, и на том фронту остао све до склапања примирја. По завршетку рата, у мирнодопској организацији стајаће војске, постављен је за командира 4. чете у 2. батаљону Стајаће војске. Године 1882. постављен је за команданта Наставног батаљона, а октобра 1883. за вршиоца дужности команданта 8. батаљона Стајаће војске.
Српско-бугарски рат 1885.

У Српско-бугарском рату, новембра 1885, био је командант 6. активног пука Дринске дивизије, са којом је учествовао у борбама код Сливнице, у Бугарској, а по повлачењу српске војске из Бугарске, учествовао је и у борбама на Црном врху, код Пирота.

Пуковник Павле Јуришић Штурм као ађутант краља Петра I у посети Царском селу 1910. године.

Период примирија

За команданта 8. батаљона Дунавског пешадијског пука постављен је априла 1886. године. Следеће 1887, добио је место вршиоца дужности команданта Тимочког пука сталног кадра, где је остао до октобра 1890, истовремено, непосредно, командујучи јединицама 14,12, и 4. пешадијског батаљона. У јесен 1890. добио је команду над Моравским пешадијским пуком и на том положају остао је доста дуго, до марта 1897, када је постављен за помоћника команданта а затим и за команданта Дринске дивизијске области. Његов боравак у Ваљеву прекинут је августа 1900. године када је први пут пензионисан. Међутим после скоро годину дана, јула 1901, реактивиран и већ следећег месеца, на српско-турској граници, постављен за изванредног комесара за пограничне страже.

Од маја 1906. постављен за команданта Моравске, а од августа 1907. Дунавске дивизијске области. У јесен исте године одлази у иностранство, у мисију посматрача маневара италијанске војске. Марта 1908. наименован је за првог ађутанта краља Петра И и ту дужност, са ратним прекидом, обављао је до августа 1913. године. За то време био је лични пратилац краља Петра, на његовом првом званичном путу у Русију, Бугарску, Османлијско царство – у Цариград и на Свету гору 1910. године. Краља је пратио и 1911. године у Италију , Француску и поново у Русију, приликом удаје принцезе Јелене за блиског царевог рођака.

Балкански ратови (1912–1913)

Мобилизација извршена септембра 1912. године довела га је на чело Дринске дивизије првог позива. Ова снажна и велика јединица (скоро 28.000 војника), у операцијама које су почеле 12. октобра 1912, била је у саставу И армије. Њени делови били су претходница српске војске, Штурм је био у борбеном строју и био је рањен. Налазећи се у центру операција, одлучио је да са Никуљанског виса нападне Зебрњак, чијим освајањем је разбијен чвор целокупне турске одбране код Куманова. Та битка је била главна и пресудна за пораз турке армије. Даљи пут са овом јединицом настављао се ка Скопљу и Велесу, а после победа на Бабуни и Бакарном гумну ослобођени су градови Прилеп и Битољ. За ове заслуге Штурм је Великим војним указом унапређен у чин генерала.

У периоду који настаје после склапања уговора о миру, маја 1913. године Штурм је постављен за команданта Дунавске дивизије првог позива. Ова дивизија је у рату који је избио са Бугарима, директно укључена у борбена дејства и бранила је зону на правцу Кратово-Крива Паланка. У Брегалничкој бици, на челу своје дивизије, Штурм учествује на Криворечком правцу, у тешким борбама на терену Осоговских планина.

Први светски рат (1914–1918)

У догађајима који су наступили, по објави рата који је Аустро-угарска објавила Србији, Врховна команда му указије велико поверење, одредивши га за команданта Треће армије. Задатак ове армије био је да на западу Србије, на простору од Обреновца, преко Шапца, Мачванске Митровице, Лознице до Љубовије, затвара и брани границу.

Великим залагањем његове Треће армије спречен је продор аустроугарских трупа у Србију чиме је генералу Степи Степановићу и његовој Другој армији омогућено да изврши распоређивање и однесе прву победу Антанте над Централним силама у Церској бици. Прелазећи из одбране у напад ова армија је у другој половини августа 1914. године избила на Дрину, а у септембру учествовала у борбама на Мачковом камену.

У Колубарској бици, у новембру и децембру, Трећа армија под командом Штурма држала је централни део фронта, а у офанзиви у децембра садејствовала Првој армији у слому аустроугарских трупа. По завршеној Колубарској бици, јединице Треће армије ослободиле су Београд, 15. децембра, након тринаестодневне окупације.

Током здруженог напада на краљевину Србију 1915. године у коме су учествовале Аустроугарска, царевина Немачка и краљевина Бугарска трупе под његовом командом су пружале одлучан отпор XИ немачкој армији спречавајући њен продор ка Моравској долини. Октобра 1915. године, јединице Треће армије браниле су дунавску обалу од напада из Баната, и на Дунаву, од Гроцке до Голупца, примила је главни удар у свим операцијама. После огорчених петнаестодневних борби, српске трупе су се повукле ка унутрашњости и Косову. Трећа армија повлачила се правцем Пећ-Андријевица-Подгорица-Скадар-Љеш-Драч. Она је последња напустила Пећ, 6. децембра 1915, и штитила одступницу српској војсци.
Генерал Павле Јуришић Штурм са бројним одликовањима.

Павле Евгеније Јуришић – Штурм

Павле Евгеније Јуришић – Штурм

Штурм је у повлачењу кроз Албанију успео да Трећој армији допуни људство, тако да је она 31. децембра 1915. године бројала скоро 30.000 војника. Са својим јединицама прешао је на Крф, на опоравак српске војске. На позив главокомандујећег француске војске на Солунском фронту, генерала Сараја, група виших официра српске војске са Штурмом на челу, отишла је у Солун, марта 1916. године и упознала се са карактеристикама новог начина вођења рата, посебно са савременом везом и употребом новог, све значајнијег рода, авијацијом. По преласку на солунско ратиште, у априлу и мају, Трећа армија запосела је фронт на линији од Кајмакчалана до пута Баница – Лерин. У другој половини августа 1916. године, учествовала је у огорченим борбама на Кајмакчалану, што је довело до великих људских и материјалних жртава. То је, вероватно, био један од разлог што је Врховна команда, августа 1916, поверила Трећу армију привремено команданту Прве армије генералу Милошу Васићу. У октобру 1916. у Добровољачком корпусу, формираном у Русији, дошло је до унутрашњих немира. Врховна команда је послала је зато Штурма да процени насталу ситуацију, помогне команданту те јединице, генералу Живковићу, у њеном сређивњу, и о свему поднесе детаљан извештај. На том задатку Штурм се задржао до почетка 1917. године када се преко Јапана вратио у Солун. Приликом посете ове земље Јапански цар Јошихито га је одликовао Орденом Пауловниа цвећа на великом крсту и био је једини официр који одликован у српској војсци са овим орденом.
Крај рата и последње године

Пред краја рата у марту 1917. године, Павле Евгеније Јуришић – Штурм је постављен на нову дужност канцелара Краљевских ордена. По завршетку рата остао је у активној служби још три године. Пензионисан је 8. новембра 1921. године у 74. години живота. За собом је имао 56 година војничке службе и учешће у седам ратова. Павле Евгеније Јуришић – Штурм је ратовао против Турака, Бугара, Арнаута, Аустријанаца и Мађара. Борио се за Пруску (касније Немачку) и против ње. Као немачки официр борио се против Француза, а као српски официр ратовао је заједно са њима. Био је један од најспособнијих официра српске војске, који може стати уз бок славним српским војводама. Преминуо у Београду 14. јануара 1922. године. Сахрањен је на Новом гробљу.

26 Comments

 • My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 • Helpful information. Fortunate me I discovered your site accidentally, and I am stunned why this twist of fate didn’t came about earlier! I bookmarked it.

 • Good day I am so thrilled I found your blog page, I really found you by error, while I was browsing on Bing for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great job.

 • I precisely needed to say thanks once more. I’m not certain what I might have accomplished without the actual creative concepts documented by you regarding my theme. It absolutely was a frightening case in my position, nevertheless observing the very skilled form you solved the issue forced me to weep for delight. Extremely thankful for your advice and in addition expect you find out what a powerful job you were getting into instructing many people all through your blog. Most likely you have never got to know any of us.

 • Hi my family member! I want to say that this article is amazing, great written and come with approximately all important infos. I would like to see more posts like this .

 • tfsLNK You have mentioned very interesting points ! ps decent site. Become addicted to constant and never-ending self improvement. by Anthony D aAngelo.

 • This is a very good tips especially to those new to blogosphere, brief and accurate information… Thanks for sharing this one. A must read article.

 • You could definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 • I’m curious to know just what site system you’re working with? I’m experiencing some slight protection challenges with the most recent blog about garageband download windows and I would love to find one thing far more risk-free. Have any alternatives?

 • You have some really great articles and I believe I would be a good asset. I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thank you!

 • I am truly loving the design of your information site. Do you ever come across any web browser compatibility situations? A number of the site visitors have lamented concerning my lucky patcher ios site not operating the right way in Explorer but looks amazing in Firefox. Are there any tips to help fix the situation?

 • Once I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any approach you can take away me from that service? Thanks!

 • What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & assist other customers like its helped me. Great job.

 • Hello, you are definitely right. I always read through your posts thoroughly. I’m likewise considering mobdro apk android, maybe you might talk about that from time to time. Bye.

 • There are awesome developments on the design of your page, I really enjoy this. My site is dealing with vshare for ipad and generally there are quite a lot of stuff to be done, I’m still a starter in web development. Thanks!

 • Hello! This is my first comment on your website so I really wanted to give a fast hello and tell you I genuinely enjoy reading your blog posts. Can you recommend any other sites that deal with lucky patcher apk latest version? I am as well particularly keen on that! Thanks a lot!

 • I love the things you people are now up to. Such clever work and visibility! Keep up the fantastic effort friends, I have included you on towelroot download webpage.

 • hello there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..

 • There is awesome upgrades on the style of this website, I certainly love it. Mine is dealing with facetime android free download and currently there are lots of stuff to be done, I am still a newbie in webpage design. Take good care!

 • Admiring the dedication you invested in the blog and in depth info you provide. It really is awesome to come across a site from time to time that is not the similar expired re-written content. Excellent read! I’ve saved your website and I am including the RSS feeds to our framaroot 1.9 3 apk page.

Leave a Comment