Велики рат Први светски рат Србија у Великом рату

Сарајевски погром над Србима 1914

Сарајевски погром над Србима 1914 је погром над становницима Сарајева српске националности. То  је био један од погрома над Србима организованих у Аустроугарским провинцијама Босни и Херцеговини и Хрватској поводом Сарајевског атентата 1914.

Убиство аустријског надвојводе Франца Фердинанда и његове супруге Софије је изазвало насилне антисрпске демонстрације гневних Хрвата и муслимана током вечери 28 јуна 1914 и већим делом сутрашњег дана. Ово је довело до дубоке међуетничке подељености каква није забележена у дотадашњој историји града.

Иво Андрић је Сарајевски погром над Србима описао као „сарајевску махнитост мржње„. Руља је усмерила свој бес ка пословном простору у власништву знаменитијих Срба, Српкој Православној Цркви, школама, Српском културном друштву Просвјета, банци и канцеларији новина на српском језику „Српска ријеч“. Током насиља су тог истог дана два Србина убијена. У Сарајеву је, према руском извештају, више од хиљаду кућа и радњи било уништено. Чак је и конзервативна бечка штампа сутрадан известила да Сарајево изгледа као поприште погрома.

Сарајевски погром над Србима

Девастиране и опљачкане српске радње у Сарајеву 1914. године

 

По извршењу Сарајевског атентата антисрпска осећања су била на изразито високом нивоу у целој Аустроугарској. Ухапшено је и протерано око 5.500 виђенијих Срба, 460 је осуђено на смрт а Аустроугарске власти су у Босни и Херцеговини оформиле претежно муслиманску специјалну милицију (нем. Schutzkorps) која је прогонила Србе.

Бројни муслимански верски лидери су протествовали због погрома над Србима.Исте ноћи су антисрпски нереди организовани у бројним другим деловима Аустроугарске, попут Загреба и Дубровника.

Антисрпске демонстрације у Аустроугарској и догађаји који су их следили су имале значајног утицаја на став Русије чија штампа је истицала да одговорност за догађаје лежи не на Србији већ на онима који су гурнули Аустрију у Босну и супротставили је Србији тако да Русија има хуману дужност да заштити браћу која су се нашла у јарму.

92 Comments

Leave a Comment