Велики рат

Шкотска, у част српским дечацима из Великог рата


Свечаном догађају присуствовало је неколико стотина ученика, њихових родитеља, представника локалне заједнице и двадесетак потомака српских ђака. На свечаности су такође били британски амбасадор у Београду Денис Киф и амбасадор Србије у Лондону Огњен Прибићевић.

Киф је подсетио и на улогу британских болничарки у Србији током Првог светског рата и показао серију марака о британским болничаркама које је штампала Пошта Србије.

Амбасадор Прибићевић је захвалио домаћинима на топлом дочеку и жељи да се односи даље развијају и продубљују.

Камерон Вајли, директор „Џорџа Хериота“, једне од најпрестижнијих школа у Шкотској основане 1628. године, на скупу се обратио на српском језику подсетивши на дане боравка српских ђака у тој школи.

Свечаност је увеличао и школски оркестар гајдаша обучених у традиционалну шкотску ношњу. Први пут положен је и венац Србије уз венце из Аустралије, Новог Зеланда, Канаде и САД.

Киф је директору школе уручио пехар у знак захвалности за учешће на рагби турниру 2012. у Београду, а истим поводом службу је одржао свештеник шкотске цркве Ангус Морисон.

Историчарка Луиз Милер, захваљујући којој је прича о српским дечацима постала шире позната, у Националној библиотеци Шкотске одржала је предавање о њиховом доласку, навикавању на нове обичаје и културу, одрастању, образовању и повратку у Србију.

Посебно занимљив део њиховог живота се тицао учења рагбија у коме су касније постали шампиони.

Недавно је Би-Би-Си објавио текст у коме је писано о дечацима из Србије.


Текст преузет са веб сајта
РТС-а

Leave a Comment