Велики рат Први светски рат Србија у Великом рату

Србија у Првом светском рату

Србија у Првом светском рату – Краљевина Србија ратовала је против Аустроугарске и других Централних сила од 28. јула 1914. Када јој је аустроугарска влада објавила рат па све до капитулације Аустроугарске 3. новембра 1918. године.

Прве године рата Србија је потукла аустроугарску Балканску војску. Наредне године њена војска суочила се са Тројном инвазијом. Не желећи да се преда српска војска се повукла преко Албаније.То повлачење преко беспућа Албаније, представља највећу голготу коју је једна војска икада доживела. Упркос нападима и болестима, српска војска је уз помоћ савезника успела да евакуише је на Крф. На Крфу се војска прегруписала,  одморила, наоружала и реорганизовала.

Са овог грчког оства, српска војска  је пребачена на Солунски фронт где је већ 1916. године забележила успехе које су задивиле све учеснике овог крвавог сукоба. Након доста дугог затишја, борбе за пробијање фронта почеле су у септембру 1918. године. Српска војска и друге савезничке снаге пробиле су фронт и убрзо је Бугарска била принуђена на предају.

Српска војска незадрживо је напредовала и 1. новембра 1918. године  ослобођен је Београд. Захваљујући српском војним победама и дипломатији створена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. (документарни филм о том периооду и стварању прве Југославије)

Ову велику победу у Првом светском рату ( Великом рату ) Србија је веома скупо платила: током рата изгубила је, процењује се према расположивим подацима, између 1.100.000 и 1.300.000 становника што је чинило готово трећину укупног становништва или чак око 60% мушког становништва.

Србија у Првом светском рату

СРБИЈА – ВОЈНЕ И ЦИВИЛНЕ ЖРТВЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

 

Ипак и поред овакве несреће које су задесиле  мали европски народ, Србија је успела да изађе са пиететом мале балканске државе храбрих војника. На жалост, историја и политички интереси и ситуације, у току прве Југославије, а нарочито после и за време другог светског рата ову велику победу Србије стављали су са стране и покушавали и данас покушавају да девастирају. Међутим српски народ, као и до сада, чува своју причу и слави своје велике претке.

Из тог разлога, да не падне у заборав ниједна прича овог великог историјског догађаја мале Србије, настао је и овај веб сајт, зато вас позивамо да донирате причу, текст, фотографију, све оно што би требало да остане у сећању. Посебно вас позивамо да нам помогнете у попуњавању базе текстова на енглеском језику јер потребно да покажемо ратну причу Србије у Првом светском рату, пре свега људима са енглеског говорног подручја.
Пишите нам на info@velikirat.com свака помоћ је добродошла. Хвала.

141 Comments

Leave a Comment