Велики рат Личности из времена Првог светског рата СРПСКИ ХЕРОЈИ

Степа Степановић

[dropcap]С[/dropcap]тепа Степановић био је српски и југословенски војвода.

Степан Степановић

Степа Степановић је рођен 28. фебруара/11. марта 1856. године од оца Ивана Степановића и мајке Радојке (рођене Николић) у селу Кумодраж код Београда. Био је трећи син, а четврто дете по реду. Име је добио по свом деди Степану, по коме је цела његова породица названа Степановић.

Учесник је српско-турских ратова (1876-1878), као питомац-наредник, касније потпоручник. У периоду између битака на Сливници и код Куманова обављао је дужности команданта батаљона, пука, бригаде и дивизије и помоћника начелника Главног ђенералштаба. Два пута био је и министар војни. У том периоду Српска војска је у организационом, стручном, материјалном и моралном погледу била добро припремљена за предстојеће ратове. У Првом балканском рату (1912-1913) Степа Степановић је командовао Другом армијом.
У Другом балканском рату, армија под командом пожртвовано Степином је бранила Нишавски зону са утврђеним логором у Пироту. Када је почео Први светски рат, као заступник одсутног начелника Штаба Врховне команде Радомира Путника, руководио је мобилизацијом и концентрацијом Српске војске. После Путниковог повратка у земљу, поново преузима дужност команданта Друге армије и са њеним главним снагама изводи марш-маневар преко Коцељеве и Текериша. У ноћном нападу, на источним падинама Цера, поразио је 21. дивизију аустроугарског 8. корпуса чиме је омогућио победу Срба у Церској бици. За ту савезничку победу над Централним силама, 20. августа 1914. Године, унапређен је у чин војводе.
Његова армија је у бици на Дрини пожртвовано бранила Мачву, успешно одбијала више концентричних напада надмоћнијих аустроугарских снага, приковала Поћорекову Пету армију за обале Дрине и Саве и месецима исцрпљивала и трошила њене снаге.
У Колубарској бици (од 16. новембра до 15. децембра 1914), Друга армија је на десној обали Колубаре најпре зауставила непријатељски напад, а затим учествовала у маневарским подухватима војводе Радомира Путника и генерала Живојина Мишића, што је довело до слома аустроугарске Балканске војске.

Степа Степановић

Степа Степановић

За време инвазије на Србију у јесен 1915. Године, Степановићева армија је заједно са Тимочком војском, осујетила покушај бугарске Прве армије да кроз Нишавски зону продре у позадину главних снага Српске војске ангажоване на северном фронту и тиме умногоме допринела пропадању Макензенових планова о брзом окружењу и уништењу Српске војске. Иако је имао значајну улогу у реорганизацији Српске војске на Крфу и њеним првим успесима на фронту код горницу, на Кајмакчалану и око Битоља, највећи успех везан је за пробој солунског фронта и избацивање Бугарске из рата.
Војници Степановић Друге армије су у јаком налету пробиле непријатељски утврђени фронт на Добром пољу и Козјаку и заједно са Првом армијом и савезничким снагама, без предаха, гониле разбијене бугарске и немачке трупе све док, 29. септембра 1918. Године, нису принудиле Бугарску на капитулацију и отвориле пут за коначно ослобођење Србије. Та вешто изведена операција и прва савезничка победа, коју је извојевала српска војска у Церској бици , уврстиле су га у ред највећих војсковођа Првог светског рата и српске ратне историје.

2 Comments

  • Je craque sur la veste Amy et la robe Megan. Mais la collection qui m’a fait le plus rêver c&;©712#Ã8tait celle avec votre mannequin Blonde, qui posait sur du carrelage noir et blanc, c’était en 2009 ou 2010. Et il y avait une robe en coton, avec des petits boutons noirs et des manches ballons <3Bises de la Comtesse

  • Hey very nice blog!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds also…I am happy to search out numerous useful information right here within the put up, we need work out extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

Leave a Comment