Писали су о Србији у Великом Рату

Таленти сасечени у Великом рату


Велики рат поклапа се с једним од најкреативнијих периода у историји уметности, а међу многобројним, трагичним губицима су и сва она ремек-дела која никада нису видела светлост дана јер су уметници који су тек намеравали да их створе нестали у ратном вихору.

Поводом стогодишњице Великог рата, Танјуг је пренео Гардијанову листу талената који су, најчешће прерано, сасечени у апокалиптичним догађајима са почетка 20. века.

Франц Марк (1880-1916), један од главних представника немачког експресионизма и оснивач авангардне уметничке групе „Плави јахач“, умео је да јарким бојама и оштрим линијама сажме узаврелост тек зачетог 20. века и да природу сагледа очима визионара. Погинуо је у бици код Вердена у 36. години, а модерна уметност је изгубила једног уметничког дива у настанку.

Најталентованији уметник футуристичког покрета Умберто Бочиони (1882-1916) стварао је интензивно драматичне приказе, као што је скулптура „Јединствени облици континуитета у простору“, моћно подсећање на технолошка достигнућа новог века.

Футуризам је у рату видео прочишћење и надолазак нове енергије. Када је рат избио, Бочиони се добровољно пријавио. Рањен је 1915, а погинуо неколико месеци касније, током оправка, при паду с коња.

Анри Годије-Бжеска (1891-1915) био је талентовани француски уметник који је живео и радио у Великој Британији, где је делио радикални модернизам са пријатељима Езром Паундом и Џејкобом Епстајном.

По избијању рата придружио се француској војсци. Погинуо је на фронту у 24. години, оставивши за собом мало али изузетно дело.

Ужасно висока стопа смртности прве светске оружане катаклизме још више је погоршана пандемијом грипа – шпанском грозницом која је косила ослабљено европско становништво након рата.

Међу њеним жртава био је генијални Бечлија Егон Шиле (1890-1918).

То је био крај једне од најпровокативнијих и најстраственијих личности модерне уметности. Остали су нам Шилеови десператни аутопортрети и еротски цртежи који као да жуде за животном радошћу и болом.

Архитектура 21. века је препуна подсећања на фантастичне цртеже које је створио Антонио Сант Елија (1888-1916), омиљени архитекта футуризма. У Италији, која је још увек била под снажним утицајем римских ископина и ренесансних палата, Сант Елија је измаштао научнофантастичне градове огромних небодера, тврђава од стакла и бетона.

Његове визије остале су само цртежи на папиру када је у 28. години убијен у бици код Монфалконеа.

Немачки експресиониста Аугуст Маке (1887-1914) делио је иста интересовања као и француски фовисти – секс, путовања и титраве боје. Макеова уметност је сензуална и хедонистичка, нимало мрачна. Његова уметничка животна радост га није, међутим, спасла од сурове судбине. Погинуо је у првим данима рата, у 27. години.

Рововски рат није био опасан само због граната и непрекидне артиљеријске паљбе, већ и због крајње нехигијенских услова.

Кубистички вајар Ремон Дишан-Вијон (1876-1918) се за разлику од свог славног брата Марсела Дишана, који је избегао ратне страхоте тако што је емигрирао у Америку, добровољно пријавио у војску. Пре него што је постао уметник, завршио је медицину, тако да је служио као лекар на западном фрону. Заразио се тифусом и умро у 41. години.

Најсимболичнија и најоплаканија смрт у уметничкој заједници Париза током рата била је смрт легендарног колико и контроверзног песника, писца и драматурга Гијома Аполинера (1880-1918).

Омиљени пријатељ Пабла Пикаса и угледни члан заједнице боема Монпарнаса, рањен је у главу на фронту 1916. Умро је две године касније, два дана пре краја рата, у 38. години, од напада шпанске грознице.

Његов одлазак означио је крај најузбудљивијих година модерне уметности.

Гардијановој листи уметника који су нестали у ратном вихору Танјуг је додао и неколико имена са наших простора.

„Плава гробница“ српске културе 

Владислав Петковић Дис (1880-1917), један од најталентованијих песника српске књижевности и један од оснивача српске модерне, утопио се у Јонском мору недалеко од Крфа када је брод на којем се налазио торпедовала немачка подморница.

Његова лирика је самосвојна, веома сензибилна, окренута унутрашњем животу, машти, песимистична, а његова песма „Можда спава“ спада у најизразитија лирска остварења симболизма у српској поезији.

Милутин Ускоковић (1884-1915) извршио је самоубиство потпуно сломљен трагичним повлачењем српске војске и народа пред аустро-немачким окупатором у јесен 1915.

Важио је за аутора у чијим су делима присутни и романтизам и модерно схватање света. Покушао је да створи београдски друштвени роман, узимајући за тематику сударе личности с градском средином.

Милутин Бојић (1892-1917), аутор чувене поеме „Плава гробница“, трајног поетског споменика трагедије српске војске у Првом светском рату, умро је у Солуну од туберкулозе, у 25. години.

Даница Јовановић (1886-1914) стрељана је на Петроварадинској тврђави, на самом почетку рата. Имала је 28 година. Припадала је генерацији српских сликара модерниста, чији је стваралачки рад започео почетком 20. века.

Надежда Петровић (1873-1915) умрла је од пегавог тифуса у Ваљеву, где се налазила као добровољна болничарка.

Њено сликарство, којим доминирају велике површине и ужареноцрвена боја, увешће српску уметност у токове савремене европске уметности.

14 Comments

  • Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

  • I genuinely believe this web-site needs much more consideration. I’ll probably be once again to read much more, thanks for that information.

  • Someone essentially help to make seriously posts I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary. Magnificent job!

  • Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

  • nd2xxx Modular Kitchens have changed the idea of kitchen nowadays because it has provided household ladies with a comfortable yet a sophisticated space in which they will invest their quality time and space.

  • Hey, you’re absolutely right. I always look over your posts closely. I’m likewise fascinated by showbox install android, perhaps you could talk about this occasionally. Good day.

  • I was conversing with a good friend of my own about this article and regarding facetime android as well. I believe you made a number of very good points on this page, we’re looking forward to find out more material from you.

  • It was actually wonderful to read this info and I believe you’re entirely correct. Tell me in the event that you are looking into sb game hacker download, that is my principal expertise. Hope to see you in the near future, take good care!

Leave a Comment