Велики рат

Звао се Гаврило Принцип


Дне 28. јуна 1914, свануо је лијеп и ведар дан. Обукао сам свијетло љетње лако одијело, јер је било очигледно да ће бити врућине. Канио сам посматрати долазак Престолонасљедника код Беледије.

Повео сам са собом само најстарију кћер, а осталу дјецу нисам хтио повести, јер сам некако слутио да би се могло што догодити. Становао сам у Ћемалуша-улици, те дошавши на Корзо закренуо сам код нове палаче Окр. Суда на тзв. „кеј“ (обалу уз ријеку Миљацку). На Корзу је шетао свијет као обично; а по кеју, куда је имао стићи Престолонасљедник, готово да и није било људи.

Објашњавао сам си то тиме, да је недјеља, и баш око 10 сати, када су католици у црквама, док су Срби славили Видовдан; а знао сам да и једни и други, као ни муслимани, немају нарочита интереса да судјелују код свечаног дочека Фрање Фердинанда, јер у њима није било развијено неко особито династичко страхопоштовање.

Чудно ми је било, да нема постројене војске; док сам опазио како, у повећој удаљености, стоје редари, па сам помислио, да и сами редари пријече свијету приступ на кеј, да би могли лакше проводити контролу. Касније сам се увјерио, колико је та моја мисао била смијешна, будући да су на том скоро празном кеју на шест мјеста атентатори дочекали Престалонасљедника, а полиција није ниједнога сјетила!…

Кад сам дошао с ћерком на неколико стотина корака до Беледије, те стајао на тротоару с противне стране Миљацке, опазили смо гдје пројурише крај нас два аутомобила према Беледији: у првом су се возили полицајни органи, а у другом Начелник и Комесар града Сарајева. Кад смо се уставили, стигао је и трећи aутомобил, који је баш пред нама стао: у њему су сједили Престолонасљедник Фердинанд, у свечаној генералској униформи, са шеширом урешеним зеленим перјем, и крај њега Надвојвоткиња Софија; а њима насупрот поглавица Босне и Херцеговине Потјорек, у истој таквој генералској униформи, дочим је код шофера сједио гроф Харрах, у парадној униформи коњичког часника.

Чим се аутомобил зауставио, устао је Престолонасљедник и погледао правцем према кеју, откуда је дошао, – и он и сви у аутомобилу били су силно узбуђени. Приступио сам ближе, према цести, и погледао и ја доље низ кеј, па не знам да ли сам у тај час, или час прије, чуо детонацију, којој у тај трен нисам приписивао нарочите важности, мислећи да то пуцају топови у почаст доласка Престолонасљедника.

Међутим, опазио сам доље насред кеја, на цести, као неки облак дима, и тад ми је постало јасно, да се нешто догодило. У то су пристигли и остали аутомобили, који су пратили ауто Престолонасљедника, па су сви кренули према Беледији. Одмах сам упутио ћерку покрајним улицама кући; а ја сам, опазивши гдје људи гледају на противну обалу Миљацке, прешао преко цесте и видио, како редари с оне стране Миљацке, опкољени масом свијета, некога воде и бране од народа, који га је хтио линчовати. Пошао сам према Беледији, па су крај мене редари провели атентатора, који је – како сам ту чуо од људи – бацио бомбу на аутомобил Престоланасљедника.

Мало иза тога враћали су се аутомобили са Престалонасљедником из Беледије према кеју, истим редом. Упало ми је у очи, да гроф Харах не сједи уз шафера, већ стоји на стопалу изван аутомобила с лијевог краја и заклања својим тијелом Фрању Фердинанда, до којега је сједила с десна његова жена.

У згради Беледије налазили су се уреди Градског Поглаварства, Повјереника за град Сарајево са вишим чиновницима полиције, Државног Одвјетништва, и Окружног Суда, Велика дворница Поглаварства служила је уједно и као саборница за Земаљски Сабор.

Моја уредовна соба била је приземно, преко пута од зграде полицииске страже; а у тој полицијској згради приземно, одмах с лијева од улаза, била је лијечничка амбуланта полиције. Полицијски лијечник био је тада Др. Сатлер, с ‘којим сам ранијих година служио у Бос. Петровцу, па је он био и мој кућни лијечник.

Атентатора су одвели у предсобље те лијечничке амбуланте. Био сам припуштен унутра, да га видим, и ту сам дознао да се зове Чабриновић, по занимању типограф, који је као социјаиист имао петгодишњи изгон из Сарајева.

Он, Чабриновић, сједио је на клупи уза зид, те живим и немирним црним очима гледао некако пркосно, а усне му се смјешкале подругљивим смијешком. Био је бијеле пути, а лица црвенкасто обложена; имао је црне мале брчиће, – био је повисок, чврст младић. На глави је носио шпортску капу, па сам по свему томе у први мах помислио, да је он атентат починио из анархистичких начела.

Кад сам изашао пред Полицију, срео сам ту свог шефа, предсједника Окружног Суда Илницког, који ми је саопћио, да ћу ја ту истрагу провести, те да се одмах спремим за посао. Али, још док смо стајали овако у разговору, пролетио је крај нас један олицајац и саопћио нам, да је тај час извршен поновно атентат, те да је Престолонасљедник рањен. И одиста, погледавши према кеју, опазили смо, гдје полиција опет некога води и растјерује народ, који је штаповима ударао по оном којега је водила.

Кад је та поворка дошла до нас, видило се да полиција води гологлава младића крваве главе. И њега одведоше у амбуланту Полиције, и ту му Др. Сатлер одмах испрао и превио ране. Младић је за то вријеме више пута повраћао. То је био Принцип. А били су присутни, уз осталу публику, и Предсједник Окр. Суда, те Држ. надодвјетник Холандер, који ме упутише да одмах приступим преслушавању ога младића.

Пошто су се сви, осим перовође, на мој захтјев удаљили, изјавио ми је лијечник, да ране по спољним знацима нису опасне, али да нису искључене компликације. Из тога разлога провео сам преслушавање укратко, зашавши одмах ин медиас рес.

Услијед злостављања био је овај младић као сатрвен, и нападно тешко изговарао је ријечи. Мислио сам, да он тешко говори услијед боли од задобивених рана; али се касније установило да је тому био други разлог. Младић је био малог раста, слабуњав, одужег жуто-блиједа лица, па је тешко било и замислити да би се он, тако ситан, тих, и скроман, могао одлучити на овакав атентат.

А тек његове очи те свијетло-плаве, сјајне очи нису нипошто биле дивље, злочиначке очи, већ очи живе и продирне, иначе мирне, а из њих је провиривала прирођена интелигенција, као и нека сређеност и крајња енергија. Кад сам му рекао да сам судац-истражитељ, и упитао га да ли се осјећа довољно снажним, односно способним, за преслушавање, он је – с почетка слабим, а онда све сигурнијим  јачим гласом, – одговарао јасно на постављена му питања.

Звао се Гаврило Принцип, син Петра, родом из Облаја код Грахова, котар Ливно, 19 година стар, православне вјере, неожењен, и до тада некажњен. Свршио је прије мјесец дана 8. разред гимназије у Београду, а онда се вратио у Босну, те задње вријеме становао у Сарајеву код Стоје Илић, у Опркањ-улици број 3.

Раније, прошао је у Сарајеву кроз три разреда трговачке школе, па је у Тузли положио испит за 4. гимназију, и онда прешао у Београд, гдје се задржавао годишње по четири до пет мјесеца, док би иначе боравио у Хаџићима крај Сарајева, код свог храта, све док није свршио гимназију. Још прије двије године наканио је био, из нацијоналистичких осјећаја, починити атентат на коју истакнуту личност, која репрезентира власт у Аустрији; а прије мјесец дана дошао је из Београда у Сарајево, пошто је у Београду добио од једног комите, којему не зна имена, бровинг-пиштољ, у сврху да изведе атентат на престолонасљедника Фердинанда – „јер је у њему инкарнирана највећа власт, од које власти ми Југославени осјећамо страшан притисаке“.

То исто јутро, око 9 сати, дошао је на кеј и шетао са гимназијалцима Шпирићем и Шваром (сином Држ. одвјетника), само да не би упао у очи. За појасом је имао револвер, набијен са седам метака. Тако шетајући, чуо је за атентат бомбом на Престоланасљедника, – „па сам се чудио ко је тај атентат могао извршити јер сам ја већ онда наканио био да извршим атентат …“

У узбуђењу, није ни опазио Престолонасљедника, кад су аутомобили пројурили поред њега према Беледији. А иза тога, шетао се Латинском Ћупријом и незнајући заправо шта се догодило.

Кад се налазио преко пута Латинске Ћуприје, на углу дућана Шилера, чуо је вику ,.Живио«. У аутомобилу је препознао Фердинанда, по сликама што су их у те дане доносиле новине и али кад је опазио да крај њега сједи једна дама, стао је за час предомишљати се би ли пуцао или не – „У томе ме је спопало неко чудно чувство, и ја сам са тротоара нанишанио на Надвојводу, што ми је било утолико лакше јер је аутомобил, крај заокрета, полаганије ишао. Шта сам у тај час мислио, не знам и само знам, да сам циљао у њега. Држим да сам пуцао два пута, а можда сам и више, будући да сам био врло узрујани а да ли сам погодио жртву или нисам, не знам казати, јер су ме у тај час почели људи тући …“

Даље је исказао, да га нико на тај чин није наговарао, а ни ским је био у споразуму, нити је икоме рекао да ће починити атентат; те да у задње вријеме није био чланом никакова друштва. Људи међу којима се је кретао држали су га, каже, слабићем и овјеком који је – услијед силне литературе – упропаштен… „То сам ја, у ствари, симулирао, као да сам стаб човјек, акопрем такав нисам био …“

Морао сам прекинути преслушавање, јер ми је саопћено, да одмах кренем у Конак (резиденција поглавице земље), гдје се налази рањени Престолонасљедник. У предсобљу Полиције нашао сам суца Дра. Марчеца, гдје преслушава другог атентатора, Чабриновића. Прочитао сам још, на брзу руку, тај записник и установио, да је и Чабриновић прије мјесец дана дошао из Београда:  он је добио био бомбу од једног комите, којега – рече зову „Циго“, а извршио је атентат из анархистичких начела. И он се већ прије двије године одлучио био на извођење какова било атентата: прочитао је све социјалистичке и анархистичке књиге преведене на наш језик, и оне су га у том духу одгојиле. Познаје – рече – Принципа, али није ни у каковој вези са његовим атентатом, осим што им је можда веза била – заједничка идеја.

Пред Полицијом чекао ме фијакер на којем сам се одвезао у Конак. Путем у противном правцу срео сам, опет у фијакеру, замјеника Држ. одвјетника Штарка, који ми је довикнуо да је Престолонасљедник мртав.

Лео Пфефер Истрага у Сарајевском атентату, Нова Европа, Загреб 1938. 


Текст преузет са веб сајта
РТС-а

50 Comments

 • I have been browsing online greater than three hours these days, yet I never found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful value enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content as you probably did, the internet might be a lot more helpful than ever before.

 • I’ll right away grab your rss as I can’t find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

 • Appreciating the commitment you put into your site and detailed information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 • Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you?¦ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply could not come across. What a great web site.

 • Valuable information. Fortunate me I discovered your site by chance, and I am stunned why this twist of fate did not took place in advance! I bookmarked it.

 • Good day! I could have sworn I’ve visited this blog before but
  after going through a few of the posts I realized
  it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I discovered it and I’ll
  be bookmarking it and checking back often!

 • For hottest information you have to pay a quick
  visit web and on world-wide-web I found this web page as a most
  excellent website for hottest updates.

 • May I just say what a comfort to discover someone who genuinely understands what they’re discussing on the web.
  You actually realize how to bring a problem to light and make it important.
  More and more people ought to read this and understand this side
  of the story. I was surprised that you are not more popular since you certainly have the gift.

 • It is appropriate time to make a few plans for the long
  run and it’s time to be happy. I’ve read this
  put up and if I may I desire to suggest you few attention-grabbing issues or tips.
  Perhaps you could write next articles relating to this
  article. I want to learn more issues approximately it!

 • Thank you for every other fantastic article.
  Where else could anybody get that type of information in such an ideal
  method of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the
  look for such info.

 • I’m curious to find out what blog system you’re working with?
  I’m having some small security problems with my latest website and I would like
  to find something more safe. Do you have any suggestions?

 • I’ve been surfing online greater than three hours these days, but I by no means discovered any interesting article like yours.
  It’s lovely price enough for me. Personally, if all site owners and bloggers
  made excellent content as you did, the web will probably be much more
  useful than ever before.

 • Hey! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thank you

 • Somebody essentially lend a hand to make significantly articles I would state.
  This is the first time I frequented your web page
  and thus far? I amazed with the research you made to create this particular post amazing.
  Wonderful job!

 • Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was
  hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 • Undeniably imagine that which you stated. Your favourite justification appeared to be at the web the easiest thing to bear in mind of.
  I say to you, I definitely get irked even as folks consider
  concerns that they just do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole
  thing without having side-effects , folks can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thank you

 • Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to
  be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you,
  I certainly get annoyed while people think about worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well
  as defined out the whole thing without having side
  effect , people can take a signal. Will probably be back to get
  more. Thanks

 • An intriguing discussion is definitely worth comment.
  There’s no doubt that that you ought to publish more about this subject,
  it may not be a taboo subject but usually people don’t speak about these subjects.
  To the next! Cheers!!

 • I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website.
  I’m hoping to check out the same high-grade blog posts from
  you later on as well. In fact, your creative writing abilities has
  motivated me to get my very own site now 😉

 • Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger,
  and I was wondering your situation; we have
  created some nice methods and we are looking to swap strategies with others, be sure
  to shoot me an e-mail if interested.

 • Combitic Global Caplet [url=http://levicost.com]buy vardenafil online cheap[/url] Kamagra Soft Chewable Buy Prednisone Dogs No Prescription [url=http://cial40mg.com/mail-order-cialis.php]Mail Order Cialis[/url] Bentyl Internet Cheap Soft Tab Viagra [url=http://cheapcial.com/cheap-cialis-no-rx.php]Cheap Cialis No Rx[/url] Crestor Kamagra En Ligne Pas Cher [url=http://bestlevi.com/levitra-brand-name.php]Levitra Brand Name[/url] Acquistare Sildenafil 50 Mg Buy Lasix [url=http://levitra-no-rx.leviorder.com]Levitra No Rx[/url] 24 Hour Cialis Kamagra Oral Jelly Australia [url=http://buylevitraeufast.com/levitra-for-cheap.php]Levitra For Cheap[/url] Viagra 50 Mg Pfizer Propecia Without A Prescription Viagra [url=http://low-cost-kamagra-online.kamagorder.com]Low Cost Kamagra Online[/url] Propecia Es No Way Out Que Proscar Generic Provera With Free Shipping Price Overseas Amex Accepted Lexington [url=http://levicost.com]generic levitra shipped from usa[/url] Amoxicillin Side Effects In Dogs Cat Bite And Keflex [url=http://where-to-buy-propecia.propecorder.com]Where To Buy Propecia[/url] Cialis Kaufen Pl Amoxicillin Penicillin [url=http://bpdrugs.com/brand-cialis.php]Brand Cialis[/url] Cheap Generic Effexor Cheap Tamoxifen Citrate [url=http://cialcost.com/order-cialis-pills.php]Order Cialis Pills[/url] Cephalexin Daily Dose Invega [url=http://cialcost.com/cheap-cialis-20mg.php]Cheap Cialis 20mg[/url] Cialis Soft Italia Levitra What Does It Do [url=http://fast-delivery-viagra.viapill.com]Fast Delivery Viagra[/url] Dapoxetina Australia Overseas Pharmacy Xanax [url=http://cheapest-levitra.levitab.com]Cheapest Levitra[/url] Cialis 20 Mg Quanto Costa Viagra E Prostata [url=http://best-online-levitra.leviorder.com]Best Online Levitra[/url] Pay For Cialis With Paypal Uk Principio Attivo Paroxetina [url=http://leviplus.com/vardenafil.php]Vardenafil[/url] Prix Cialis Canadian Pharamacy [url=http://no-script-levitra.leviorder.com]No Script Levitra[/url] Effect Of Propecia Levitra Preiswert [url=http://costofvia.com/low-price-viagra.php]Low Price Viagra[/url] Acheter Viagra Site Securise Achat Levitra Pro [url=http://cialis-order.ordercial.com]Cialis Order[/url] buy liquid accutane Sale Generic Worldwide Stendra 50mg Medication Overnight Fedex Wakefield [url=http://bestlevi.com/buy-levitra-now.php]Buy Levitra Now[/url] Amoxicillin Rash Infant People with a regular income and able to make future repayments will not be rejected just because their history includes a few problems.O. [url=http://quickloannow24.com]payday loans online[/url] Payday Easy Loans Its called Easy Loans for a reason Definitly the best experience I have had with a loan company.Levitra Louer [url=http://viagra-samples.viaforsale.com]Viagra Samples[/url] Viagra Gold Expiration Date On Amoxicillin [url=http://levitra-buy.levitab.com]Levitra Buy[/url] Dimagrire Propecia Amoxil Ensemble [url=http://viaprices.com]viagra online prescription[/url] cheap generic accutane Cialis Professional Samples [url=http://purchasevia.com/viagra-price.php]Viagra Price[/url] Where Can I Get Cephalexin Xenical En Pharmacie Sans Ordonnance [url=http://viaprices.com]generic viagra[/url] Worldwide Cod Hydrochlorothiazide In Internet Mastercard Fluoxetine Medicine [url=http://leviprix.com]Buy Levitra[/url] Acheter Levitra En Valais Propecia Cigartec [url=http://cialis-price.cial5mg.com]Cialis Price[/url] Prix Viagra 100mg Pharmacie France

 • It’s really a cool and useful piece of information. I’m satisfied that you just shared this
  helpful information with us. Please keep us informed like
  this. Thanks for sharing.

 • There are great modifications on the layout of your website, I really love this! Mine is dealing with kik pc and right now there are a lot of stuff to do, I’m yet still a beginner in website design. Cheers!

 • Thanks for your personal marvelous posting! I seriously enjoyed reading
  it, you are a great author. I will make certain to bookmark your blog and will often come back
  sometime soon. I want to encourage continue
  your great posts, have a nice day!

 • Hello there, You’ve done a fantastic job.
  I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends.
  I am sure they’ll be benefited from this website.

 • I’m now not positive the place you are getting your information, but
  great topic. I must spend a while studying much
  more or figuring out more. Thank you for wonderful info
  I used to be searching for this information for my mission.

 • Thanks a lot for sharing the idea, I bookmarked this site. I’m furthermore seeking facts on garageband download windows, are you aware the place where I could discover a thing such as that? I’ll be back in a little while!

 • Hello there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have
  done a marvellous job!

 • When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new
  comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive 4 emails with
  the exact same comment. Is there an easy method you can remove me from that service?
  Thanks a lot!

 • 5mg Generic Levitra [url=http://best-levitra.levitab.com]Best Levitra[/url] Buy Accutane Mastercard Acquisto Cialis E Viagra [url=http://cialbuy.com]cialis[/url] Viagra Em Farmacia De Manipulacao Cialis Farmaco Equivalente [url=http://dapoxetine-online-purchase.priliorder.com]Dapoxetine Online Purchase[/url] Prix Du Viagra Pfizer En Neuilly Cheap Hydrochlorothiazide Medication Secure [url=http://price-of-levitra.buylevi.com]Price Of Levitra[/url] Order Doxycycline Viagra Maroc Prix [url=http://propecia-online-uk-buy.propecorder.com]Propecia Online Uk Buy[/url] Amoxicillin For Sebaceous Cyst Ou Acheter Cialis En Ligne Forum [url=http://vardenafil-levitra.leviorder.com]Vardenafil Levitra[/url] Usa No Subscription Pharmacy Flagyl Antibiotics [url=http://viacheap.com]viagra[/url] Order Synthroid Online No Rx Fake Viagra Online [url=http://cheap-priligy.prilipills.com]Cheap Priligy[/url] Use Of Amoxicillin Achat De Levitra En France [url=http://bpdrugs.com/cheapest-cialis.php]Cheapest Cialis[/url] Cheap Accutane Online Buy Kamagra 100mg Francia [url=http://fast-shipping-viagra.viasample.com]Fast Shipping Viagra[/url] Viagra Store Coupons Cialis Tumore [url=http://brandcial.com/generic-cialis-pricing.php]Generic Cialis Pricing[/url] Pharmacy Online Medications Zithromax Online Overnight [url=http://propecia-tablets-price.propecorder.com]Propecia Tablets Price[/url] Antiphospholipid Syndrome Amoxicillin Tadalafil Tablets 10 Mg [url=http://levipill.com/best-levitra-prices.php]Best Levitra Prices[/url] Best Canadian Prices For Pfizer Viagra Horn Pflanzliches Viagra Potenzmittel Hilfe Impotenz [url=http://viasamples.com/order-viagra.php]Order Viagra[/url] On Sale Stendra Tablet Australia Cod Accepted Long Beach Kyra zanghellini I was approved and had the funds in my banks within hrs of putting in my application so Im very very thankful for the immediate service TYPES OF LOANS Jade Thatcher For me your service was amazing No need to improve Tina Bowker Cant think of any as it was so easy and the person that phoned me was very friendly. [url=http://yourcashloan365.com]credit check free[/url] FOR HELP GO TO http://WWW.By your use of this website you agree and accept that all services provided by the website as well as your rights and responsibilities related hereto shall be governed by and interpreted in accordance with the laws of State of California with no regard to conflict of law principles.Actos 45 Mg Tablets Online Order Us [url=http://cialcost.com/cialis-free-offer.php]Cialis Free Offer[/url] Vendita Viagra Rosa Pet Meds Amoxicillin No Prescription [url=http://etrobax.com]cialis[/url] Canadian Pharmacy Without Prescritption Dapoxetine For Sale [url=http://generic-cialis-pricing.cial5mg.com]Generic Cialis Pricing[/url] Silidemafil Citrate Canadian

 • Somebody necessarily assist to make critically articles I would state.
  This is the very first time I frequented your web page and up to now?

  I amazed with the research you made to make
  this particular publish amazing. Excellent process!

 • Excellent weblog right here! Also your site a lot
  up fast! What web host are you the use of? Can I am getting your affiliate link to your host?

  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

Leave a Comment